Történt, hogy 2002-ben egy hatalmas lyuk nyílt a földben dél-Londonban, Blackheath városrészben. A föld mozgását egy félig beomlott barlang okozta, melyet a 17. században mészégetők vájtak, hogy mészkőhöz jussanak. Akkoriban olyan hevesen dolgoztak a föld alatt, hogy 1677-ben egy bizonyos William Steers £40-os bírságot kapott mert aláásták a király által is használt földutakat melyeken azután kocsik fordultak az oldalukra áthaladáskor.

alt

Az évszázad végére az elérhető mészkövet mind kibányászták így a járatok elnéptelenedtek, majd le is zárták őket. 1780-ban azonban egy helyi építkezésnél újra előkerült a bejárat majd hamarosan - meglátva az üzleti lehetőséget - a bánya kapui újra megnyíltak.

alt

Negyven lépcsőfokot véstek a lefelé vezető úton és belépőt kezdtek szedni egy rövidke, gyertyafényes vezetett túráért odalent. Az üzlet egészen addig virágzott, mígnem egy 19 éves lány, bizonyos Lucy Talbot el nem ájult odalent, s mire felszínre hozták már halott nem volt. Mint kiderült, valamely mérgező gázok ölhették meg a lányt.

Persze egy ilyen remek pénzlelő forrás nem maradhatott sokáig bezárva, így a tulajdonosa szellőztető rendszert szereltetett bele, mely nem volt olcsó így a barlangnak olyan funkciót kellett találni, mely jól jövedelmező. Így jutott eszébe a föld alatt egy éjszakai bárt nyitni minden olyan részlettel ami akkoriban elengedhetetlen volt, így lett benne kristály csillár és egy mindennel felszerelt bárpult is.

alt

A földalatti éjszakai klub hatalmas siker lett, a vendégek imádták a különleges helyszínt, a félhomályt és a fülledt atmoszférát mely hamarosan vonzani kezdte a bűnt és a prostitúciót is. A 19. század elejére a bánya-klub rendkívül rossz hírnévnek örvendett, olyan pletykák járták, hogy a nők mezítelenül járkáltak a részeg szerencsejátékosok között és a hely a bűn tanyája lett.

alt

Mivel mindenki ilyen remekül érezte magát, az észszerű Viktoriánus megoldás a hely bezárása volt, így 1854-ben lakat került a bejáratra. 1939-ben tértek vissza a helyszínre legközelebb, akkor a kormány megbízásából azt vizsgálták, hogy a bányarendszer vajon alkalmas lehet-e légvédelmi óvóhely kialakítására. Az újkori felfedezők a valamikori bár padlóját törött üvegekkel borítva találták, a falakra rengeteg különböző név és dátum volt vésve de a híres csillár még mindig a helyén lógott.

alt

A helyszín nem volt alkalmas légoltalmi célokra, így újra lakat alá került, a hírhedt klubnak pedig lassan már az emléke is eltűnik a köztudatból.