A Tower of London virágoskertje: a Superbloom

A Tower of London virágoskertje: a Superbloom

2022 nyarán, a londoni Tower of London körül (a Tower Moat-ban) egy korábbi zöld gyepes területből csodálatos virágoskertet építettek. Az időzítés nem volt véletlen, ugyanis ebben az évben ünnepelte II. Erzsébet királynő uralkodásának 70. évfordulóját, azaz ekkor tartották a Platina jubileumot.

A királyi kertészek által gondosan megtervezett kertbe abban az évben 20 millió egynyári vadvirág magot vetettek, az előkészületi munkákhoz pedig még önkéntesek segítségét is igénybe vették, hiszen óriási munkáról volt szó.

Az önkéntesek mellett a nyugat londoni Hampton Court Palace Shire fajtájú lovai is besegítettek, ugyanis a tradíció szerint minden királyi helyszínen ők végzik a földmunkákat.

photo Idegenvezetés London

A tervezés persze azóta sem állt meg, minden évben komoly munka folyik a már kialakított virágágyások körül és a biodivezitás (azaz a biológiai sokféleség) szélesítése még sok tennivalót kíván. Az Egyesült Királyságban nagyjából 1500 különböző kisebb rovar segíti a beporzást, és a vadvirágkert ezeknek a rovarfajoknak kínál életteret a világváros közepén.

Maga a virágoskert látogatható, ha valaki május és szeptember között jegyet vált a Tower of Londonba, akkor egyszerűen körbe tud sétálni a virágágyások között.

photo Idegenvezetés London

Na de miféle növényeket is telepítettek ide a virágoskertbe? Nézzünk meg belőlük egy néhányat.

Ammi (Ammi majus)
Ez a kedves fehér virág a sárgarépák családjába tartozik, rokonai közé tartozik például az édeskömény, a petrezselyem és a kapor. Nagyon szereti a napsütötte helyeket, itt az egykori nedves várárokban gyógynövényként is termesztették. Elsősorban görcsoldóként valamint a fehérfolt (fotodinámiás vitiligo) nevű bőrproblémára használták, de napjainkban bizonyos napozószerekben is használják.

Ammi / Dwight Sipler from Stow, MA, USA, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Kerti fátyolvirág (Gypsophila elegans)
Ezt a törékeny kis fehér virág a szegfűfélék családjába tartozik és már régóta használják a virágkötők, elsősorban a különböző csokrok dúsítására. Korábban finom kelmék tisztítására használták, illetve az ipar a különböző tisztítószerek habzóképességének növelésére használja, hiszen meglehetősen magas a szaponin tartalma.

Kerti fátyolvirág / Agnieszka Kwiecień, Nova, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Cickafarkkóró (Achillea millefolium)
A cickafark a beporzók egyik kedvence, a méhek és a lepkék pedig különösen szeretik a nyitott szirmokat, amelyekre könnyedén leszállnak. Gyógynövényként sokrétű a felhasználása, ugyanis kiváló gyulladáscsökkentő, sebösszehúzó, csökkenti a vérzést és a görcsöket, de használják hasi fájdalmakra, puffadásra, és emésztésjavításra is.

Achillea millefolium / Florencia Grattarola, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons

Kaliforniai kakukkmák (Eschscholzia californica)
Hagyományosan a pipacs magjait, a mákot fájdalom, szorongás, stressz, depresszió és migrén kezelésére használták, valamint az alvás elősegítésére. Virágai csak napsütéses időben pompáznak, botús időben kissé összecsukódnak.

Kaliforniai kakukkmák / Diego Delso, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Kerti pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)
Minden növény latin elnevezésének megvan a maga története, ezt a virágot állítólag spanyol papok nevezték el, ugyanis azt vették észre, hogy a virágfejek tökéletes szimmetriája a harmonikus univerzumot, azaz a kozmoszt imitálja. Az őszirózsafélék családjába tartozik,magyarországi elnevezése még a lepkevirág, a pillevirág, az ékeske, a csillagvirág és a menyecskeszem.

Kerti pillangóvirág / Dominicus Johannes Bergsma, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Marokkói gyújtoványfű (Linaria maroccana)
Virága oroszlánszájra hasonlít, mutatós, kecses kistermetű növeny, számos színváltozatban megtalálható. Elsődleges gyógyhatása az emésztőrendszer serkentése, stimulálása, de mert részben mérgező ezért otthoni használatra nem ajánlott.

Marokkói gyújtoványfű / 阿橋 HQ, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Mezei búzavirág (Centaurea cyanus)
Ez a kedves kék színű egynyári növény az őszirózsafélék családjába tartozik, Magyarországon meglehetősen sok elnevezése van, pl. dődike, égi virág, gabonavirág, kék búzavirág, vadpézsma, vetési csüküllő, imolya, kék konkoly, zsukollat. Külsőleg, borogatásként kötőhártya gyulladásra használták, de mert mérgező, belsőleges használata nem javallott.

Mezei búzavirág / T. Kebert, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta)
Eredetileg Észak-Amerika keleti és középső részein őshonos, ahol Maryland állam címernövénye is lett, majd az ember segítségével átkerült Európába is, ahol szintén jól érzi magát. A termesztett változatok között, lehet találni narancssárga, vörös vagy barna szirmúakat is.

Borzas kúpvirág / Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Piros len (Linum grandiflorum)
Eredetileg Algériából származik a len piros változata, az ókori egyiptomiak napistenének, Ré-nek a tüzét szimbolizálja. Bár virágja csak 1-2 napig él, a növény folyamatosan újabb és újabb virágokat hoz. Eredetileg rostjáért termesztették a lent nagy mennyiségben, hiszen a textílipar egyik legfontosabb alapanyaga volt évszázadokon keresztül.

Piros len / Henning Schlottmann (User:H-stt), CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Mivel az egynyári virágok minden virágzás végén elhullajtják magjaikat, ezért a rákövetkező évben mindig más és más képet mutat a Tower virágoskertje. Ha esetleg a látogatás alkalmával nem mennétek be a Tower-be, akkor is szemügyre vehetitek a nyári virágzást az épület Tower Hill felöli oldaláról, ugyanis itt vezet végig egy nagyon kellemes sétaút, ahonnan belátható a kert nagy része.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more