A titkos londoni lejárat a Temzéhez

A titkos londoni lejárat a Temzéhez

A Temze London legnagyobb folyója, időjárástól függetlenül is nagyon sokakat csábít a partjaira, ahol általában nagy élet zajlik. A folyó városi szakaszán rengeteg étterem, bár, pub, kávézó vagy akár szállodák és parkok is találhatóak, ami nem csoda, hiszen az emberek ösztönösen is vonzódnak a vízhez.

by Idegenvezetes London

A Temze közvetlen összekötetésben van az Északi-tengerrel, így az ott megjelenő napi kétszeri ár-apály jelenség London központjában is megfigyelhető. Hozzávetőleg a következő időpontokban a legalacsonyabb illetve a legmagasabb a folyó vízszintje:
apály - 04:30 körül  /  17.30 körül
dagály - 11.00 körül   /  23.30 körül

Amikor a folyón épp az apály vonul végig, akkor a rendkívül alacsony vízállás miatt a meder egy része is kibukkan a vízből, ahová kalandvágyó londoniak előszeretettel merészkednek le. Viszont lejáratból nincs igazán sok London belvárosában, így aki egészen a vízig lesétálna, annak javasolt ismernie ezeket a speciális helyszíneket.

Ma egy ilyen helyszínre kalauzollak benneteket, mégpedig közvetlenül a Tower Bridge lábához, egészen pontosan a The Anchor Brewhouse (azaz a Horgony Sörház) egykori épületéig.

Anchor Brewhouse, Shad Thames, London, SE1 2LY

A helyszínen 1787-ben egy bizonyos John Courage egy aprócska sörházat vásárolt, majd a korabeli hivatalos feljegyzések szerint egy évvel később már 51 hordónyi sör készült itt. A helyszínválasztás pedig igazán nem meglepő, hiszen a Temze mellett már évszázadokkal azelőtt is nagyban folyt a sörkészítés, egyes műveikben még Chaucer és Shakespeare is megemlékezett ezekről a műintézményekről.

by Idegenvezetes London

Ma a házon átsétálva, a víz felöli oldalon apálykor egészen hosszan lesétálhatunk a Temze medrébe és egy egészen különleges oldaláról csodálhatjuk meg a Tower Bridge óriás építményét.

by Idegenvezetes London
by Idegenvezetes London
by Idegenvezetes London

Azt persze jó ha tudjátok, hogy bár a mai napig sok régi korokból ránk maradt emléket sodor a víz, bármit keresgélni a folyóparton, sőt mi több hazavinni, csak engedéllyel lehetséges, mely engedélyeket rendszeresen ellenőrzik is.

Ezzel kapcsolatban bővebben ide kattintva tájékozódhattok.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Maël BALLAND from Pexels