A Titanic katasztrófa rejtélyei és a magyar kapcsolat

A Titanic katasztrófa rejtélyei és a magyar kapcsolat

Valószínűleg nem akad olyan ember, aki ne ismerné a Titanic tragikus történetét. A világ egykori legnagyobb hajója ezer szállal kötődik Londonhoz, bár 1912. április 12-én Southampton kikötőjéből indult első és egyben utolsó útjára. A kisebb kitérőkkel New Yorkba tartó gőzös két nappal az indulás után, éjjel 23.40-kor az Atlanti-óceán északi részén nekiütközött egy jéghegynek, mely megpecsételte sorsát.

A Titanic korának leghatalmasabb hajója volt a maga 270 méteres hosszúságával és 56 méteres magasságával. A hajón a javasolt 64 helyett - helytakarékosság miatt, hogy a sétafedézet szélesebb lehessen - mindössze 16 mentőcsónakot helyeztek el a hajón tartózkodó 2240 ember számára. Egy mentőcsónakban mindössze 65 ember fért el, tehát teljes kapacitással is csak 1040 embert tudtak volna megmenteni.

Végül a 2240 utas és személyzet közül 1500-an veszítették az életüket a katasztrófa során.

Magyar utas a Titanic-on

Az egyetlen bizonyosan magyar származású utas Leopold Weisz volt, aki Veszprémben született 1875 körül Weisz Lipót néven. 19 éves korában emigrált, és Angliában tanult a bromsgrove-i Iparművészeti Egyesületnél, ahol későbbi feleségével is megismerkedett a belga Mathilde Françoise Pëde-del. Weisz a feleségéért utazott Angliába, hogy együtt induljanak el Kanadába, ahol a pár a jövőbeli életét képzelte el. Az eredeti tervek szerint egy Lusitania nevű hajó első osztályán utaztak volna, de úgy alakult, hogy átirányították őket a Titanic másodosztályára, ahova április 10-én Southamptonban szálltak fel.

Weisz a katasztrófa éjjelén sétát tett a hajófedélzeten, míg felesége egy énekes mulatságon vett részt a másodosztályú utasoknak fenntartott részlegen. Később együtt tértek vissza kabinjukba, miután Weisz felesége nyugtalanságra panaszkodott. A jéghegynek ütközés miatt bekövetkezett katasztrófát Weisz nem élte túl, azonban felesége sikeresen helyet tudott foglalni a 10-es számú mentőcsónakban.

Mint kiderült, Weisz a teljes vagyonát a zakójába varrt aranyrudakban szállította, felesége így nincstelenkén érkezett meg New Yorkba. Szerencséjére amikor azonosították a férje holttestét a 283-as mentőmellényben, visszaszolgáltatták özvegyének a nála talált nemesfémeket.

A hős magyar hajóorvos

Van egy nagyon fontos kapcsolat Magyarország és az 1912-ben bekövetkezett hajókatasztrófa között, mégpedig a Titanic segítségére siető Carpathia hajó hős orvosa, dr. Lengyel Árpád.

A jéghegynek ütközés után a Titanic rádión próbálta felvenni a kapcsolatot a környező hajókkal, hogy induljanak el a segítségükre. A hozzájuk legközelebb található hajó a Californian nem vette a vészjelzést, így leghamarabb a Carpathia rádióstisztje értesült a balesetről. A hír hallatán a kapitány egyből a Titanic felé vette az irányt és hajnali 4 órára meg is érkeztek, az akkorra már elsüllyedt hajó túlélőihez, így végül a Carpathia 705 utast és tengerészt tudott felvenni, akik között rengeteg sérült volt.

A hajó magyar származású orvosa irányította a túlélők ellátását. A legtöbb esetben hipotermia miatt kellett orvosi segítséget nyújtani, azonban sok töréssel és zúzódással is szembe kellett néznie aznap hajnalban a hős orvosnak. Lengyel doktor és kollégái fáradhatatlanul ápolták a túlélőket egészen New Yorkig, ahol azután hősies helytállásáért számos elismerést kapott a remek hajóorvos.

Valós idejű videó

A lenti valós idejű videón a hajó jéghegynek ütközést közvetlenül megelőző másodpercektől kezdve a legutolsó pillanatokig végig lehet követni a Titanic süllyedését. A képernyő alján megjelenő információs buborékoknak köszönhetően megtudhatjuk, hogy az adott pillanatokban milyen kulcsfontosságú események zajlottak. A hatalmas hajó 2 óra 40 perc alatt süllyedt le a 4 ezer méteres mélységbe.

Meglehet hogy megvan a megoldás a Titanic rejtélyre?

A következő egy igen látványos és nagyon informatív dokumentumfilm a Titanic történetéről szól, melynek roncsait nem is olyan régen fedeztek fel a kanadai Newfoundland partjaitól kb. 600 km-re. A maradványok és a fennmaradt tetemes dokumentum birtokában a történetet több szempontból is megvizsgálják és talán a tragédia okára is fényt derítenek...

Talán nem is egyszerű baleset volt hanem egy jól megtervezett csalás?

Az filmben említett bizonyítékok alapján jó esély van arra, hogy az elsüllyedt hajó valójában a Titanic testvérhajója az Olympic volt, a szerencsétlenség oka pedig biztostási csalás...

A Titanic eltűnő roncsai

A tudósok szerint néhány év múlva semmi sem marad az Atlanti-óceán mélyén fekvő Titanicból. A roncshoz lemerülve megdöbbenve tapasztalták, mekkora pusztítást végeztek a fémevő baktériumok és a sókorrozió. A hajótest 1 Celsius-fokos vízben fekszik, ahol erős örvények és változó tengeri áramlások tapasztalhatóak.

Az 1960-as évek végére – többek között a katonai célú kutatásoknak köszönhetően – vált technikailag lehetségessé a Titanic hullámsírja körüli kilométeres mélységek felderítése. Így vetődött fel 1971-ben, hogy szerveződjön egy mélytengeri kutatóexpedíció a hajóroncs megtalálására, ám erre akkor finanszírozó hiányában még nem került sor. Végül a luxusgőzös roncsát a katasztrófa után több mint hét évtizeddel később, 1985. szeptember 1-jén, egy francia–amerikai expedíció látogatta meg először.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Annie Spratt on Unsplash

Read more