Létezik egy pub Londonban, melynek a neve The Widow's Son (azaz az Özvegy fia), ahol minden évben érdekes ceremóniát tartanak a tengerészek.

alt

A legendárium szerint a napóleoni háborúk idején a mai pub helyén álló házikóban éldegélt egy özvegyasszony, akinek a fia a fronton harcolt. Egy nap levél érkezett a fiútól, hogy Húsvétra hazatér, kérte édesanyját, hogy süssön neki friss kalácsot. Sajnos a fiú végül nem tért haza, de édesanyja így is minden évben Húsvét előtt megsütötte fiának a friss kalácsot. Amikor az öreg házat elbontották, akkor akadtak rá a kis kamrára, ahol az édesanya az évek alatt sütött kalácsokat tartotta, várva hátha egyszer fia mégiscsak hazatér.

alt

A ház helyére épült pub tulajdonosa megtartotta a tradíciót és a bárpult fölött kifeszített halászhálóba gyűjti minden évben a friss kalácsokat a Widow’s Bun Ceremony (azaz az Özvegy Kalácsa Ünnepség) keretében, mely kalácsok tetejébe mindig belesütik az aktuális évszámot. A hagyomány szerint az az évi friss kalácsot mindig egy tengerész hozza és helyezi el a hálóban egy kisebb ceremónia keretében. Ilyenkor a közönség is részesül a friss kalácsból, ugyanis a hagyomány szerint a Nagypénteken sült kalács nem romlik, sőt mi több szerencsét hoz.

alt

alt

A pub 1848-óta működik ezen a helyen, habár belül a falon az 1783-as évszámot olvashatjuk. Ez utóbbi valószínűleg nem valós, hiszen a telekkönyv szerint 1848 előtt a helyszínen csak aprócska házikók álltak.

A ceremónia minden Nagypénteken délután 3 óra körül veszi kezdetét, ha kedvetek lenne részt venni akkor ajánlatos a pub oldalán előre asztalt foglalni: The Widow's Son Pub oldala