A Rolls-Royce angol autómárkát mindenki ismeri, ha testközelből nem is de messziről biztosan. Mindig is a kiváltságosok autómárkájának számtott az eleganciája, a méretei és az ára miatt is.

alt

Az autók orrán egy jellegzetes kis ezüst alak áll, eredeti nevén 'The Spirit of Ecstasy' azaz 'Az önkívület szelleme'. A történet most erről a kis alakról szól.

alt

Mikor Charles Stewart Rolls és Henry Royce közös autógyártásba kezdett, egyáltalán nem volt tervben, hogy az autók orrára bármiféle mintát tegyenek. Azokban az időkben azonban egyre több gyártó álmodott egyéni mintákat a járművekre így a Rolls-Royce márka is gondolkodóba esett. Kedves közös barátjuk Lord Montague - aki akkoriban a Car Illustrated magazin tulajdonsa volt - javaslatot tett, hogy talán az ő munkatársa, a magazin fő grafikai illusztrátora bizonyos Charles Sykes segítségükre lehetne a tervezésben. Korábban Sykes már készített egy női alakot, melyet Lord Montague személyi asszisztenséről, egy bizonyos Eleanor Thornton-ról mintázott, aki maga is nagy autó rajongó hírében állt.

alt
2nd Lord John Montague de Beaulieu

Mint később kiderült, Lord Montague nem véletlenül javasolta Eleanor-t modellnek, ugyanis munkatársi viszonyuk több volt mint kollegális, szeretők voltak. Lord Montague azonban házas ember volt, így viszonyukat teljes diszkréció mellett bonyolították. Időközben közös gyermekük is született, a kislányt azonban a botrány elkerülése érdekében 1903-ban nevelőszülőkhöz kellett adják.

alt

A Rolls-Royce márka 1910-ben határozott úgy, hogy megtervezteti a márka figuráját, mely végül Lord Montague javaslatára Eleanor kisasszonyt formálta. 1911-től minden Rolls-Royce autó a lord titkos viszonyának bizonyítékát hírdette, még ha titokban is, a figura pedig a 'The Spirit of Ecstasy' nevet kapta.

A szerelmi történet azonban nem végződött boldogan, 1915-ben az első világháború kitörését követően Lord Montague-t Indiába vezényelték. Vele tartott szerelme Eleanor is és bár Montague felesége akkoriban már tudott a bűnös viszonyról, az utazást jóvá hagyta.

alt
P&O SS Persia tengerjáró

A szerelmesek az SS Persia tengerjárón Karácsony napján hagyták el a brit partokat, de 5 nappal később egy német hajó torpedóval támadta a személyszálltó hajót, mely léket kapott és gyorsan süllyedni kezdett. A pár a mentőcsónakokhoz szaladt de beszállni már nem volt idejük, egymást ölelték mikor a hullámok a tengerbe sodorták őket. Lord Montague szerencsére viselte a mentőmellényt így őt a víz a felszínre dobta, míg Eleanor elmerült a habokban.

A legénység nagy része is oda veszett, de végül Lord Montague hazatért. Fájdalmas veszteségéről senkinek sem beszélhetett, örökre titokban kellett tartania hogy ki is az a nőalak aki a saját, és azóta minden egyes Rolls-Royce autó orrát csodálatosan díszíti.