Nem is olyan régen London szívébe, azon belül is a Piccadilly Circus sarkára érkezett a világ egyik legmegosztóbb kiállítása.

alt

A kiállítás címe Body Worlds és a világon már több mint 28 millió ember látta, ugyanis egy rendkívül izgalmas témát dolgoz fel. Preparált teljes emberi testekkel, valamint további szervekkel és testrésszekkel lehetőséget ad arra, hogy közvetlen közelről tanulmányozhassuk szervezetünk felépítését és működését.

Azon felül, hogy közvetlen közelről látható a csontváz, az izomzat, a légzési és egyéb testi rendszerek összetettsége, a kiállítás támogatja az egészséges életmódra való nevelést is. Megcsodálhatjuk, miként működnek testünk csontjai, izmai, idegei, véredényei és szervei, láthatjuk, milyen hatással van a mozgás az emberi testre.

alt

alt

A kiállításon a modellek valódi emberi testek, melyek hosszú, akár két évig is eltartó vegyi eljárásokon mentek keresztül, míg mai állapotukat elnyerték. A technika a Lengyelországban született, Kelet-Németországban felnőtt Gunther von Hagens anatómus nevéhez fűződik, aki még a 70-es években kísérletezte ki ezt a módszert az emberi test halál utáni megőrzésére.

alt

Lényege, hogy először a vizet vonják ki a testekből, majd folyékony szilikon gumival töltik fel azokat, ami aztán egy idő után megszilárdul és gumiszerű anyaggá változtatja őket - anélkül, hogy szemmel látható elváltozások következnének be akár a bőrben, akár a csontokban vagy belső szervekben. A legnehezebb persze az agy megfelelő prezerválása, hiszen a főleg lipidekből és vízből álló szerv a dehidratációs folyamat során könnyen összezsugorodhat, ezért a szokásosnál is nagyobb óvatosságra van szükség. Az eljárással nyert testek és testrészek aztán hosszú évekig épek maradnak: a hetvenes évek elején prezervált példányok például még ma is kitűnő állapotban tekinthetők meg.

alt

A kiállítás nyilván nem való mindenkinek, de aki kibékült a halál elkerülhetetlenségével és úgy gondolja a visszamaradt test semmiképpen sem azonosítható az elhunyt személlyel, az egy igazán objektív, fantasztikus kiállítási élménnyel gazdagodik.