Az árverések nemzetközi világának két világhírű szereplője van: a Christie's és a Sotheby's aukciósház, ebben a bejegyzésben pedig ez utóbbiról lesz szó.

Sotheby's aukciósház, London / medium.com

Ha megnézzük a világban nyilvános árveréseken elkelt legdrágább műtárgyainak a listáját, a 100 millió dollár feletti eladások tizenhat tétele között egyetlen egy olyat találunk, amelyiket nem vagy Christise’s, vagy a Sotheby’s árverésén, és ne New Yorkban vagy Londonban ütöttek volna le.

A sikertörténet pedig 1744. március 11-én kezdődött, amikor a Sotheby's aukciósház Londonban, megtartotta első árverését. Ezen a napon Samuel Baker londoni könyvkereskedő egy brit főrend könyvtárát árverezte el, amivel gyakorlatilag elkezdte működését a vállalat, ma a világ egyik legrégebbi árverési cége.

zimbio.com

Baker 1744-ben £876-ot kapott Sir John Stanley hagyatékáért, de a könyvek között volt egy 1589-ből származó útinapló is, amiért egy vevő mai szemmel igen szerény összeget, 14 shillinget fizetett. 249 évvel később ugyanennek a könyvnek egy másik példányáért ugyanitt már £10 600 fontot fizettek.

Korábban három kisebb svéd cég működött csak de nem sokkal a Sotheby’s után, 1759-ben megnyitott a Christie’s is a későbbi nagy vetélytárs Londonban, majd New Yorkban is.

Sotheby's, New York / artnews.com

Magát a londoni árverési csarnokot Baker unokatestvéréről, John Sotheby-ről nevezték el, az épületben pedig 200 éven át főleg csak könyveket és kéziratokat árvereztek. Az 1950-es évektől változott az üzletpolitika és a képzőművészeti alkotások kerültek az árverések középpontjába.

whiskyadvocate.com

1917-ben a Sotheby’s a londoni Wellington Streetről - első székhelyéről - a New Bond Streetre helyezte át székhelyét és mind a mai napig ez az épület a cég londoni központja.

1955-ben a cég terjeszkedni kezdett és az új aukciós házat New Yorkban nyitották meg, majd 1964-ben megszerezték a legnagyobb aukciós házat a Parke-Bernetet is, amivel így a legnagyobb árverési céggé váltak az Egyesült Államokban. Többszöri költözés után azután 1982-ben a York Avenue-n nyitották meg a központjukat, ma is itt találjuk őket.

fortune.com

1983-ban a vállalkozást egy Alfred Taubman nevű ingatlankereskedő vásárolta fel.

A műkereskedelem az idők során a képző- és iparművészeti tárgyakon kívül kiterjedt az ékszerekre, kéziratokra, kottákra, történelmi ereklyékre, zászlókra, sőt már a borokra is. A cég 1973-ban jelent meg Ázsiában, első irodáját Hongkongban nyitotta meg, majd 2007-ben Moszkvában is megjelentek.

sothebys.com

2019-ben a telekommunikációban érdekelt üzletember Patrick Drahi megvette a Sotheby's aukciósházat 2,7 milliárd dollárért, ezzel pedig több mint 30 év után kivezetik a tőzsdéről a céget. Drahi érdekeltségébe tartozik egyébként az Altice Europe telekom cég, amelynek 30 millió ügyfele van, így az üzletembernek megvolt az anyagi forrása az aukciósház megvásárlásához, nem beszélve arról, hogy maga is műgyűjtő, személyes vagyonát 8,6 milliárd dollárra becsülik.

Patrick Drahi tulajdonos  / 5tjt.com

2016-ban kilenc magyar művész összesen tíz munkája cserélt gazdát a londoni Sotheby's árverésén, a legmagasabb árat, a költségekkel együtt 115 ezer fontot (kb. 45,5 millió forint) Reigl Judit, Franciaországban élő magyar művésznek a Guano sorozathoz tartozó terjedelmes festménye érte el.

Reigl Judit - Guano sorozat / portfolio.hu

Az aukciósház történetében a legdrágábban elárverezett Picasso-alkotás a 2015-ben New Yorkban 179 millió dollárért elkelt Picasso mű, az Algíri nők.

Picasso - Algiri nők  / wanford.com

Mintegy 140 ezer fontért (55 millió forintért) árverezték el John Lennon egyik híres kerek napszemüvegét is. Az ereklye eredeti tulajdonosa, Alan Herring volt aki az 1960-as évek végén sofőrként dolgozott a Beatles együttesnek, fél évszázadon át őrizte a szemüveget. Herring elmondta, John Lennon egyszer a kocsiból kiszállva a hátsó ülésen hagyta azt. Mivel a szemüveg meg volt sérülve, Herring megkérdezte a zenészt, megjavíttassa-e neki, de Lennon azt válaszolta: ne fáradjon vele, úgyis csak a stílusos kinézet miatt viseli.

John Lennon szemüvege / ultimateclassicrock.com

Ha valamikor az aukciósház londoni székhelye mellett sétáltok el, ne felejtsetek el felnézni a homlokzatra a bejárat felett, ugyanis ott egy Sekhmet oroszlán-istennőt ábrázoló fekete kőszobrot láthattok.

Sekhmet szobor / lookup.london

A szobor érdekessége, hogy rajta a dátum kr. előtt 1320-at ír és a szobrot valójában az 1800-as években árverésre is bocsátották. Az értékes ókori egyiptomi tárgy vásárlója viszont soha nem jött begyűjteni a szobrot, így amikor a vállalat a New Bond Streetre költözött, a Sekhmet ábrázolást a bejárat fölött helyezték el.

Manapság már igencsak felment az értéke, körülbelül 3,5 millió fontot ér, viszont nincs igazán veszélyben, hiszen biztonsági őrök és zárt láncú biztonsági kamera is ügyel rá.

www.sothebys.com/en
34-35 New Bond Street, Mayfair, London W1S 2RT

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota