A nagy londoni műkincsrablás

A nagy londoni műkincsrablás

Londonban rengeteg felbecsülhetetlen műkincset őriznek a különböző jóhírű múzeumokban, ennek ellenére a műkincsrablás meglehetősen ritka jelenség a szigeten. Történt azonban egy eset 1961-ben, melynek háttere olyan érdekes, hogy még filmre is vitték azt 2021-ben.

Tehát ahogy említettem, 1961 augusztus 21-én járunk Londonban, a Trafalgar téren, melynek egyik oldalát teljes egészében uralja a National Gallery, azaz a Nemzeti Képtár.

A képtárban sok egyéb festmény mellett lógott egy Francisco Goya (1746-1828) remek is, amely egy szépen kidolgozott, Wellington hercegéről készült portré volt.

Francisco de Goya, Public domain, via Wikimedia Commons

Arthur Wellesley azaz Wellington első hercege (1769 - 1852) a 19. század egyik legkiemelkedőbb brit katonai és politikai alakja volt és a portré röviddel azután készült el, hogy Wellington 1812-ben győzött a salamancai csatában, amely fordulópontot jelentett a spanyol-brit háborúban (1808-1814). Emellett 1815-ben a Waterloo melletti csatában is komoly szerepet vállalt, itt sikerült végülis a briteknek megállítania Napóleon seregeit.

Na de visszatérve 1961-be - ahogy említettem - akkoriban a festmény már 19 napja békésen lógott a londoni képtár falán, annak ellenére, hogy a Sotheby's aukciósház eladásra kínálta és egy amerikai gyűjtő éppen komoly tárgyalásokat folytatott a National Gallery illetékeseivel, ugyanis 392 000 dollárt (nagyjából 140 000 fontot) ajánlott a képért.

A britek és maga a brit kormány sem örült a tervezett eladásnak, így a közösség eszeveszett pénzgyűjtésbe kezdett, hogy az üzletet meghiúsíthassák.

Élt azonban Newcastle városben egy bizonyos Kempton Bunton mozgássérült munkanélküli buszsofőr, akit pedig az háborított fel, hogy a kormány milyen hatalmas összeget tervez egy festményre költeni, mikor sok idős britnek a napi megélhetése is nehézkes.

Korábban Bunton már volt résztvevője különböző bírósági eljárásoknak, ugyanis harcos szószólója volt az ügynek, hogy a brit nyugdíjasoknak ne kelljen TV licence díjat fizetni, amit egyébként minden televízióval rendelkező és azt néző britnek a mai napig fizetnie kell, ő maga pedig számos alkalommal meg is tagadta a fizetést.

Bunton hamarosan a tettek mezejére lépett és mert a képtár őreitől azt az információt szerezte, hogy az épület biztonsági rendszereit a kora reggeli órákban a takarítás idejére lekapcsolják, augusztus 21-én egy nyitott wc ablakon keresztül bemászott a galériába és leakasztotta a képet a falról.

National Gallery, London / Michael Coppins, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Hazavitte és a szekrényébe rejtette a műkincset, majd egy levelet küldött a brit Reuters hírügynökséghez, miben elmondta, hogy a kép visszaszolgáltatásáért cserébe 140 000 font jótékonysági adományozást követel (ami mai értéken hozzávetőleg 3,5 millió angol fontot jelent) hogy ebből az alapból fizessék ki a nyugdíjasok TV licence díját valamint a kép visszaszolgáltatása esetén a tolvajnak teljes amnesztiát is kért. Természetesen a kéréseit megtagadták.

Mivel terve nem valósult meg, így 4 év elteltével önként visszaszolgáltatta a sértetlen festményt, mégpedig a birminghami vasútállomás egyik csomagmegőrzőjébe zárva, majd ezután 6 héttel feladta magát a rendőrségen.

Hmarosan perbe fogták, de mert végül a festményt visszaszolgáltatta és annak csak az eltűnt keretét tudták rajta számonkérni, így mindössze 3 hónapot kapott.

Elítélése után az ide vonatkozó törvény szövegét is módosították, így manapság már őgy hangzik, hogy „bárki, aki törvényes felhatalmazás nélkül eltávolít egy nyilvánosan kiállított tárgyat…, bűncselekményt követ el.”

Természetesen a kiállítások és galériák biztonsági rendszereit is átvizsgálták és korszerűsítették a műkincslopás után, valamint 2021-ben egy meglehetősen szórakoztató filmet is készítettek az esetről.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf