Már biztosan számtalanszor elmentetek mellette, de talán még sohasem ismertétek fel, micsoda kincs lapul a Borough Market tőszomszédságában, a londoni Southwark városrészben, közvetlenül a London Bridge déli lábánál.

alt

Amiről most szó lesz az ugyanis a Southwark Cathedral, egy méltatlanul mellőzött katedrális, melyet vétek lenne nem meglátogatni.

alt

Története egészen a normann hódítás idejéig tekint vissza, tehát az 1000-es évekig. Akkoriban természetesen nem ez a hatalmas, impozáns épület állt itt, hanem egy sokkal kisebb monostor, mely egy - akkoriben viszonyleg rendszeres - tűzvésznek esett áldozatul. A monostor neve ’St. Mary Overie’ volt, avagy mai olvasatban ’St. Mary-over-the-river’ ami magyarul annyit tesz, hogy ’A vízen túli Mária-templom’. Később, 1106-tól Ágostonrendi kolostor volt, majd 1540-től plébániatemplomként funkcionált.

alt

Hogy pontosan mi is az a plébánia? A plébánia a köznapi nyelvhasználatban a katolikus egyháznak - vagyis inkább adott egyházmegyének - olyan területi egysége, melyhez az adott területen élő hívek tartoznak. Magyarul, minden hívő ahhoz a plébániához tartozik, ahol a lakhelye van.

A templomot az 1500-as évek után következő évszázadokban többször átépítették, rekonstruálták, de mindvégig megőrizték az 1200-as évekbeli gótikus stílusát. Mai formáját 1890 és 1897 között nyerte el, ekkor építették az új, impozáns méretű, oszlopsorokkal, boltívekkel és bordázott mennyezettel díszített főhajót is, melyben azonban itt-ott még felbukkannak a régmúlt emlékei. A templom 1905-ben székesegyházi rangot kapott.

alt

A déli hajóban rengeteg látni valót találunk, melyek közül csak néhányat emelek most ki.

  • A 12. századi árkádos falfülkék maradványai

  • Shakespeare Memorial: Shakespeare fekvő, alabástrom figurája, melyet Henry McCarthy alkotott 1912-ben, az alak hátterében a 12. századi város látképével. Fölötte a Shakespeare-emlékablak a költő műveinek néhány szereplőjét ábrázolja, mely Christopher Webb munkája 1954-ből. Shakespeare testvére Edmund a katedrálisban van eltemetve, egy jelöletlen sírban, de a kórusban készítettek számára egy emléktáblát, mely a padlózatban most is látható. Shakespeare maga és testvére is tagja volt a korbalei gyülekezetnek, ebbe a templomba járt, mivel a környéken lakott és egyedülálló kör alakú színházát is ezen a környéken üzemeltette. Erről a színházról bővebben itt olvashattok: Ma is működik Shakespeare híres londoni színhaza a Globe

alt

Az északi hajó főbb látnivalói:

  • Két normann korabeli ajtó

  • II. Richárd és IV. Henrik udvari költőjének, az 1408-ban elhunyt John Gowernek zöld-vörös-arany színekben pompázó síremléke. Gowert “az első angol költőnek” tartják, mert amíg a legtöbb irodalmár franciául és latinul írt, ő angolul vettette papírra verseit. A költő fekvő alakjának feje három legfontosabb művén nyugszik.

alt

A főhajó végében található fontos látnivalók:

  • ’Marchioness memorial’, a Temzén 1989. augusztus 20-án elsüllyedt gőz hajtotta sétahajó: a ’Marchioness’ (azaz a ’Márkinő’) 51 áldozatának állít emléket. Történt ugyanis, hogy azon a tragikus éjszakán a sétahajó összeütközött egy meder kotró hatalmas géppel a rossz látási viszonyok miatt, a veszteség pedig betudható a két járművön szolgáló képzetlen legénységnek és a nem megfelelő számú mentőeszköznek a hajón. A gőzösön éppen születésnapi bulit tartottak, mely az ütközés okán pillanatok alatt megtelt vízzel és a kotró gép alá került.

alt

  • Történt, hogy 1469-ben – miután a főhajó teteje beomlott – a tető boltíveit nem kőzetből, hanem fából faragták újra, s ott ahol az ívek összefutottak, 150 faragott és festett, kb. 40 cm-es, kerek 'boss' ('gomb') fogta őket össze. Ezek közül kettőt kiállítottak: egyik a kicsinyét saját vérével tápláló pelikán (a krisztusi önfeláldozás szimbólumát), a másik pedig a Júdást épp felfaló, vigyorgó ördögfejet mintáz'

alt

A székesegyház északi kereszthajója mellett:

  • A neves amerikai egyetem névadóját, John Harvard-ot ebben a templomban keresztelték 1607-ben, mely esemény tiszteletére jött létre a ’Harvard Chapel’ (azaz a Harvard-kápolna)

alt
Harvard Chapel

Ami azonban minden látnivaló mellett szívünknek igazán kedves ezen a helyszínen, az Árpádházi Szent Erzsébet kápolnája a katedrális főhajójának szentélye mögött. Erről a csodálatos magyar emlékről már írtam korábban egy bejegyzést, melyet itt találhattok: Árpádházi Szent Erzsébet kápolnája a londoni Southwark katedrálisban

Lakik azonban a katedrálisban valaki, aki igazi helyi híresség, ő pedig nem más mint ’Doorkins Magnificat’ egy hozzávetőleg 13 éves cica. Nagyon barátságos, eleinte kóbor macskaként tengette mindennapjait, mígnem egy nap beszökött a templomba és azóta nem is tágít, olyannyira hogy rendszeresen szundikál a látogatók által is bejárható terekben. A katederálisban szolgálatot teljesítő gyerekek viszont úgy döntöttek, amellett hogy könyvet adnak ki Doorkins-ról kapjon egy emléktáblát is a katedrálisban. Így is történt, az épület északi falára felkerült a macskát ábrázolóa alkotás.(Frissítés: Doorkins 2019. október 25-én kiköltözött a katedrálisból egy új otthonba, ugyanis idős kora miatt hallása és látása igen meggyengült, így állandó felügyeletre szorul.)

alt
Doorkins Magnificat

A cicusnak saját Twitter fiókja is van, amit ezen a linken meg is találtok: Doorkins twitter fiókja, de a katedrális is megemlékezik róla a saját honlapján: Doorkins oldala

Londonban azonban akadnak más, talán a katedrális macskájánál is ismertebb példányok: a kormányfői hivatal főegerésze Larry, a külügyminisztérium macskája Palmerston, a pénzügyminisztériumé Gladstone, valamint a kabinetiroda két lakója Ossie és az Evie.

alt
Larry a macska

A Southwark Cathedral jelenlegi dékánja, azaz a Southwark kerület egyházi vezetője Andrew Nunn tiszteletes.

alt