A londoni világkiállítás: The Great Exhibition 1851

A londoni világkiállítás: The Great Exhibition 1851

Manapság már hozzá vagyunk szokva, hogy úton-útfélen mindenféle szakmai- és világkiállításokat rendeznek a világ számos pontján, azonban az 1800-as években ez egészen másként volt.

Az első igazi, nagyszabású világkiállítást Londonban szervezték, egészen pontosan "The Great Exhibition on the Works of Industry of all Nations" néven, 1851-ben. Magyarul ez nagyjából annyit tesz, "A világ összes nemzetének nagy ipari kiállítása", helyszíne pedig a londoni Hyde Park volt.

Hyde Park  / by Peter Burne from Pixabay 

A kiállítás nem titkolt célja valójában az volt, hogy az akkoriban óriás brit birodalom eredményeit az érdeklődők elé tárja "mindazt, amit az emberiség teremteni és termelni tud, legyen az nyersanyag, gép, használati cikk, találmány vagy alkotás". Összességében 28 ország vett részt a nagyszabású bemutatón – beleértve a brit gyarmati országokat is – ahonnan hozzávetőleg    14 000 cég és nagyjából 3000 magánszemély mutatta be alkotásait.

Ha szeretnél egy kicsit te is virtuálisan elveszni a korabeli forgatagban, akkor kattints erre a linkre és egy interaktív sétát tehetsz a helyszínen.

A kiállítás 1851. május 1-én nyitotta meg kapuit, a megnyitó beszédet Victoria királynő mondta el, de valójában férjének, Albert hercegnek volt köszönhető hogy a kiállítás megvalósult, mérnökeivel ugyanis évekig dolgoztak a terveken majd a pontos megvalósításon. Fő látványosságnak a csupa üvegből épített Crystal Palace (Kristálypalota) számított, mely a maga korában egy mérnöki műremek volt.

A Crystal Palace épülete / commons.wikimedia.org

Ha Londonnal kapcsolatban a név ismerősen cseng akkor az nem a véletlen műve, ugyanis az üvegpalotát a kiállítás után szétszerelték majd 1854-ben a város déli részére szállították át, ahol újra felállították és a környék megkapta a Crystal Palace elnevezést. Ma is így hívják, bár a palota sajnos ma már nem látható, ugyanis 1936-ban egy komoly tűzesetben teljesen kiégett.

Ha erre a linkre kattintasz, akkor képeket és egy rövid kisfilmet tekinthetsz meg, hogy hogyan is nézhetett ki a valóságban a hatalmas csarnok és vajon milyen módszerekkel emelhették a magasba a tetőzet részeit az építésekor.

A kiállításon különböző kategóriákba sorolták a bemutatott tárgyakat és szolgáltatásokat, úgymint nyersanyag- és késztermék, gépgyártás, manufaktúra-termékek, fazekasság, fém-, fa- és kőgyártmányok valamint rövid- és vegyesáruk, szépművészet. Az esemény katalógusában pedig összesen 32 612 megtekinthető tárgyat soroltak fel.

A kiállítás egyes darabjai látszólag jóval meghaladták korukat, pl. olyan arató szerkezettel is megjelentek résztvevők, mely kísértetiesen hasonlít a ma is használatos kombájnok működési elvéhez, de voltak itt elektromos elven működő órák s a bécsi Thonet cég is itt mutatta be először hajlított fából készült bútorait.

A kiállítás szökőkútja / commons.wikimedia.org

A kiállításra természetesen Magyarországról is érkeztek kiállítók, a magyar borok mellett a legnagyobb sikert a Fischer Mór által vezetett herendi porcelángyár termékei aratták. Ha ide kattintasz végignézheted a Herendi Porcelángyár motívumait melyekbe Victoria királynő első látásra beleszeretett.

A kiállítás 5 és fél hónapig volt nyitva a nagyközönség előtt és ez idő alatt több mint 6 millió látogatója volt.

A csatolt kisfilm fantasztikus vizuális aláfestéssel mutatja be a kiállítás építését (1. rész) majd a második részben a kiállítást magát, úgyhogy csak ajánlani tudom a megtekintését!

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Nature-Pix from Pixabay

Read more