London nyugati részén, Chelsea városrészben rejtőzködik egy épület, melybe belépve valódi időutazást tehetünk vissza a viktoriánus időkbe. Az épület tulajdonosai a korban igen híres Carlyle házaspár voltak, Thomas és Jane.

A házaspár eredetileg Skóciából származott, mígnem 1834-ben úgy döntöttek, hogy Londonba költöznek. Akkoriban Chelsea városrész közel sem volt ennyire felkapott mint manapság, a házhoz is mindössze £35 éves bérleti díjért hozzájuthattak.

Jane Welsh Carlyle // commons.wikimedia.org

A házhoz tartozik egy aprócska kert is, ahol Jane kedvenc virágait és fűszereit, míg Thomas inkább zöldségeit gondozta.

changing-pages.com
pinterest.com

De kis is volt a ház tulajdonosa a Carlyle házaspár?
Mr. Carlyle Skóciában született és Edinburgh-ben az egyetemen tanult. Szülei abban reménykedtek, hogy majd paplesz belőle, de ehelyett tanár lett, bár igazi elhívása az írás volt.

Thomas Carlyle // commons.wikimedia.org

Legelső munkája Johann Wolfgang von Goethe művének, a Wilhelm Meister regénynek a fordítása volt, melynek egy példányát elküldte magának a szerzőnek is, így hamar levelezőtársakká váltak.

Feleségével írói ambícióit követve költözött Londonba, ahol barátságba került még Charles Dickens-szel is. Londonban megjelent írásai közül az egyik leghíresebb a Sartor Resartus (1834), mely egyben humoros de közben igen mély történet is a vallási válság korszakából, a másik pedig a “Francia Forradalom: A történelem” (1837) című.

Politikai állásfoglalása alapján mindig felszólalt az ipari társadalomban dolgozók elnyomásával szemben, szkeptikus volt a demokráciával és nosztalgikus volt a feudalizmus iránt.

24 Cheyne Row, Chelsea, London, SW3 5HL
www.nationaltrust.org.uk/carlyles-house

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota