A legtöbb londoni tudja, hogy a Karácsony környékén felállított nemzet karácsonyfája már jó ideje minden évben Norvégiából érkezik. Amellett, hogy ez egy igazán nemes gesztus az északiaktól, az ajándékozás egy másik, sokkal tragikusabb történetet is rejteget.

alt

Történt ugyanis, hogy a német hadsereg 1940-ben megszállta Norvégiát és az éppen regnáló VII Haakon királynak menekülnie kellett. Londonban talált átmeneti szállásra ahol lehetővé tették számára, hogy egy emigráns kormányt alakítson, melyet azutan később csak a ’londoni kabinet’ néven emlegettek. Az ellenállási mozgalom londoni központja South Kensington kerületben, a Prince’s Gate épület együttes volt és hála a brit segítségnek Oslo végül 1945-ben a háború befejezése után visszanyerte függetlenségét.

alt

A norvégok nagyra becsülték a britek segítségét a nehéz időkben, így 1947 óta minden évben egy hatalmas lucfenyőt küldenek a brit fővárosba, mely azután a nemzet karácsonyfáját jelképezve feldíszítve áll a téren az ünnepek alatt.

Sarah Gillett, Norvégia brit nagykövetének szavait idézve ’A fa sokkal több mint a hála jele, szimbóluma ez a Norvégia és Nagy-Britannia közötti hosszan tartó barátságnak.’