A londoni Tower meséi: A Tower of London építése

A londoni Tower meséi: A Tower of London építése

Londonba látogatva az egyik legnépszerűbb célpont a majd 1000 éves épület, a Tower of London, közvetlenül a Temze partján. Kevesen tudják, de a mai formájának elérése hozzávetőleg 500 év építkezés eredménye, az első építőkövet pedig Hódító Vilmos (William de Conqueror) idejében, 1078-ban rakták le.

Az épületegyüttes területe valamivel több mint 7 hektár és megtalálhatóak itt falak, tornyok, házak és egyéb kiszolgáló épületek, melyek az évszázadok alatt folyamatosan lakottak voltak így számtalan esetben bővítették vagy át is építették őket.

Az 1066-os hasting-i csatát a normandiai (azaz észak franciaországi) Hódító Vilmos és az angolszász II Harold király csapatai vívták, mely azután a franciák győzelmével ért véget és eredményeképp elfoglalták a korabeli Londont is. A Tower of London mai helyén azután Vilmos csapatai egy mesterséges dombot emeltek amely ma is látszik, valamint a Tower Hill nevű közeli metróállomás azt nevében is őrzi (hill = domb).

A dombra azután először egy katonai tábort telepítettek, majd az uralkodó, Vilmos utasítására nekikezdtek egy jóval komolyabb építkezésnek, hogy kőből készült erődöt és egyben uralkodói központot, egyfajta palotát hozzanak itt létre. Az elsők között a ma White Tower néven ismert épület építésének kezdtek hozzá - ez gyakorlatilag a mai Tower központi épülete, jelenleg is itt lehet megtekinteni a királyi ékszereket - építése pedig majd 20 évig tartott.

Korának egyik kiemelkedő építkezése volt, jelenlegi külső megjelenése pedig az évszázadok során sem változott igazán lényegesen, bár a belső tereket azóta néhányszor átépítették.

Vilmos király ugyan 1087-ben meghalt, de az építkezés nem állt meg és a torony köré egy kőből épült, bástyákkal ellátott falnak is nekikezdtek majd az építkezés irányítását átvette I Richard király és 1190-re egy vizesárkot is vájtak a Tower köré, melyet a Temze vizével töltöttek fel. Ennek az időszaknak a Bell Tower a legjelentősebb ma is látható maradványa.

A Tower történetének legjelentősebb újabb építkezési hulláma azután a 13. században következett, III Henrik király és I Edward király uralkodása alatt, amikoris megerősítették és kibővítették a falakat a központi torony körül, valamint megtervezték és felépítették a külső falakat is, így dupla védelmet nyújtva az épületegyüttesnek.

Persze a munkálatok azóta sem álltak le, mert az évszázadok alatt folyamatosan bővítették, átépítették és modernizálták a Tower of London egyes épületrészeit, majd az 1600-as évek második felétől - az Angol polgári forradalom után - elveszítette királyi jelentőségét és szerepe is megváltozott.

Persze évezredes története alatt nem csak az uralkodó és kísérete élt a falak között, de ide telepítették az állami pénzverdét is, itt gyártották és tárolták a királyi hadseregnek szánt harci páncélokat, fegyvereket, itt kovácsolták a kapukat és az ablakokat az egyéb királyi rezidenciák számára valamint egy időben a falak alatti pincerendszer börtönként is funkcionált, sőt mi több kivégzésekre is sor került a falak között, elég csak pl. Boleyn Annára gondolni, aki VIII. Henrik második felesége volt.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more