A londoni Tower egzotikus állatkertje

Évszázadokkal ezelőtt a londoni Tower nem csak lakhelyül szolgált az éppen aktuális uralkodónak de a masszív falakon belül egy olyan egzotikus állatkertet is létrehoztak, melynek lakóival a londoniak azelőtt nem találkozhattak. A furcsa teremtményekről meglepő történetek keringtek a városban.

alt

A strucc aki szögeket eszik
A Towerben sok más állat mellet struccokat is tartottak, közülük az egyik azonban 1791-ben sajnálatos módon elhalálozott. A kor tudósai összegyűltek, hogy szemügyre vegyék az állatot és annak belső szerveit, amikor is szögeket találtak a gyomrában. A látogató tömegek meg voltak győződve róla, hogy az állatok képesek a fémeket megemészteni ha már egyszer megették őket, így továbbra is előszeretettel dobáltak eléjük apró fémtárgyakat, szögeket.

alt

Martin a grizzly medve
1811-ben III. George király uralkodása alatt egy grizzly medve érkezett a Towerba, ajándékkép a Hudson Bay Company-tól, mely kanadai cég ma is működik. A vállalkozás alapvetőn állati szőrök kereskedésével foglalkozik, így nem meglepő hogy épp egy medvére esett a választás amikor ajándékozásra került a sor. A maci sokáig élt az erődítmény kertjében, mígnem aztán a londoni Regent’s parkban üzemelő állatkertbe költözött ahol 1838-ban elhalálozott.

alt

A borozgató elefánt
A legnagyobb méretű állati ajándék 1255-ben érkezett III. Henry király számára, ami nem más volt mint egy hím Afrikai elefánt, IX. Louis francia király ajándéka. A fáma úgy tartja, hogy az évekig a Towerben élő elefánt a téli napokon víz helyett bort kapott inni, ugyanis a hideg napokat a szabadban kellett átvészelje így szüksége lehetett egy kis belső melegítésre.

alt

A jegesmedve aki a Temzében halászgatott
A norvég Haakon király 1252-ben III. Henry királynak adományozott egy ’fehér medvét’ melyet ma leginkább jegesmedveként tudunk beazonosítani. Ez a medve azonban igazán szerencsésnek tekinthető a többi fogságban tartott állathoz képest, ugyanis a történet szerint kapott egy jó hosszú pórázt, mely elég mozgást engedett neki ahhoz, hogy alkalma legyen a Temzében megmártózni és ott halakat fogni kedvére.

alt

  1. photo 1: upload.wikimedia.org

  2. photo 2: static.independent.co.uk

  3. photo 3: s-media-cache-ak0.pinimg.com

  4. photo 4: 4.bp.blogspot.com

  5. photo 5: 2.bp.blogspot.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!