Van Londonban egy torony, mely gyakorlatilag a város egyik jelképe, de 2021-ig sajnos nem sok látható belőle, ugyanis teljes generálon esik át. Nem csak a szerkezetét újítják fel, de lifttel is felszerelik, valamint az óraszerkezet is megújul. Már biztosan tudjátok hogy melyik toronyról van szó, rá is vágtátok, hogy a Big Ben!

alt

Viszont a helyzet az, hogy a torony neve nem is Big Ben, az ugyanis a benne lakó 13,7 tonna súlyú harang neve. A legelső óriás harangot azonban még ennél is nagyobbra tervezték, 16 tonna súlyúra öntötték a világhíres londoni Whitechapel Bell Foundry-ben. A harang öntő formája egyébként a mai napig a harangöntő műhely falán díszeleg, annak ellenére, hogy a majd 500 éves műhelyt anyagi okok miatt 2017-ben bezárták.

alt

alt

Az épületet azután az amerikai Raycliff befektető cég vásárolta meg, a helyére pedig sikkes hotelt terveznek felhúzni. Ezzel természetesen a londoniak nem értenek egyet, közös összefogással nem adták fel, hogy esetleg megmentsék a jövőnek a különleges műemléket, de erről a tárgyalások a mai napig folynak.

Visszatérve a haranghoz, az első példány, a 16 tonna súlyú a toronyba való beszerelés közben megsérült így új harangot kellett önteni, amely azonban már kisebbre sikerült, a mai 13,7 tonnásra. Nevét az akkori közmunkaügyi kormánybiztosról Benjamin Hall-ról kapta, akinek a dolga a torony építési munkálatainak és a harangok szakszerű beépítésének felügyelte volt 1859-ben.

alt
Sir Benjamin Hall

Az előbb azt olvashattátok hogy harangokat szereltek a toronyba, ami úgy lehetséges, hogy Big Ben nem egyedül lakik az óratoronyban, van ugyanis 4 kisebb kísérője, akik a negyedeket ütik. A harangok nem is igazán harangoznak, hanem belülről hatalmas kalapácsütésekkel szólaltatják meg őket.

alt

Minden harang külön hangszínre van hangolva, így aki ismeri hangjukat, már abból is megállapíthatja hogy mennyi is lehet az idő.
Big Ben minden órában - zenei E hang
Első negyed - zenei G hang
Második negyed - zenei F hang
Harmadik negyed - zenei E hang
Negyedik negyed - zenei B hang

Tehát azt megtudtuk, hogy a tornyot bár Big Ben néven ismerjük, hivatalosan azonban mégsem ez a neve.

A történelem során emlegették St. Stephen's Tower néven is, de ez sem az igazi, ugyanis van egy másik, kisebb torony a Parlament épületében, mégpedig a nyilvános főbejáratnál és hivatalosan ezt a tornyot nevezik St. Stephen's Tower-nek.

alt

Van aki azt mondja, hogy Clock Tower néven fut, de ez sem felel meg a mai valóságnak, bár voltak idők amikor valóban ez volt a hivatalos elnevezése.

Van aki csak simán East (azaz keleti) Tower néven emlegeti, már csak a földrajzi elhelyezkedése miatt is. Azonban ez sem igen állja meg a helyét, hiszen a torony inkább az épület északi (azaz North) részén áll, vannak más tornyok amikre inkább ráillene a keleti elnevezés.

alt

Akkor vajon mi lehet a valódi neve? Elárulom, Elizabeth Tower mely elnevezés őfelsége gyémánt jubileumával áll kapcsolatban. Arról nem is beszélve, hogy a Parlament épületének déli oldalán áll a Victoria Tower, amely II. Elizabeth királynő ükanyjáról a legendás birodalomépítő királynőről kapta a nevét. Róla ezen a linken olvashattok bővebben: Viktória királynő és az ő rendkívül érdekes élete

Ugye nem is olyan bonyolult. :)