London bővelkedik a történelmi látnivalókban és ez alól az évszázados alapítású, klasszikus üzletek sem kivételek. Sőt! Ezeken a helyeken általában éppenhogy sűrűsödik a történelem, pláne ha egy olyan patinás és a királyi család figyelmével is kitüntetett helyről beszélünk mint a Piccadilly Circus környékén álló The Fortnum & Mason.

alt

Maga az áruház 1707-óta áll megszokott helyén, alapítója a két londoni üzletember William Fortnum és Hugh Mason voltak. A történet érdekessége, hogy William Fortnum eredetileg a királyi család szolgálatában állt mint inas és az ő feladata volt minden napra a friss gyertyák beszerzése a királyi vacsorához.

Ezek a gyertyák természetesen csak a vacsora ideje alatt égtek így a végükből is csak egy kicsiny rész olvadt el, Fortnum tehát ésszerűnek látta a gyertyákat tovább értékesíteni, amivel kiegészíthette a királyi családtól kapot fizetését is.

Ez a remek ötlet vezett azután ahhoz, hogy Mr. Mason-nal üzleti kapcsolatra lépett és az idők során az apró vegyes üzletet a mai London egyik legpatinásabb üzletévé tették.

alt

Az épület homlokzatán található egy gyönyörűen kidolgozott óra szerkezet, melynek titkát csak kevesen ismerik, lévén minden órában csak egyszer jönnek elő belőle a figurák, akik nem másokat ábrázolnak, mint magukat az alapító atyákat, Mr. Fortnum és Mr. Mason figuráját. A két alak előjön az órából, kezükben egy-egy gyertyát tartva, egymás felé fordulva biccentenek egyet majd távoznak újra, vissza az óraszerkezetbe.