A londoni Temze Fesztivál 2022

A londoni Temze Fesztivál 2022

London legfontosabb folyóvize a város közepén hömpölygő Temze, mely immár 23 éve ad helyt a méltán népszerű Temze Fesztiválnak.

2022-ben az előző évekhez hasonlóan, meglehetősen nagyszabású ünnepségsorozat veszi kezdetét, azonban idén egész szeptember hónap során élvezhetjük majd a különböző programokat, melyek elsősorban művészeti rendezvények, aktív kalandok, környezetvédelmi kezdeményezések valamint oktatási programok lesznek.

A rendezvény hivatalos oldalára kattintva megtaláljátok a tervezett programok teljes listáját, azonban a fő látványosság mindenképpen a 2022. szeptember 24-én szombaton megrendezésre kerülő, 150 feldíszített hajóból álló flottilla lesz, mely őfelsége uralkodásának 70 éves jubileumi ünnepségsorozatához tartozik.

Természetesen itt lesz a 2012-es 60 éves uralkodói jubileum egyik főszereplője, Őfelsége Gloriana nevű hajója is, mely egy középkori mintára készült evezős és amelyet a Tower of London melletti St. Katherine Dock nevű kikötőben meg is csodálhattok amikor a hajó éppen nincs szolgálatban.

Gloriana  / London by Peter Trimming, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

A flottila napszállta előtt, azaz 19.15-kor kezdi meg a gyülekezést a Temzén és a nyugat-londoni Chelsea városrészből csorog majd le egészen a Tower Bridge-ig, a program pedig 21 órakor ér majd véget.

A hajós felvonulás alatt minden híd mely alatt elhaladnak majd különleges kivilágítást kap, elsősorban platina és lila színeket használva.

A program érdekessége, hogy erre néhány órára a Temzén működő hatalmas gátakat is lezárják majd, így a tenger változó vízszintjét követő ár-apály jelenség ekkor nem fog jelentkezni a folyómederben. Egyébként naponta kétszer találkozhatunk a Temze folyón is az árral és az apállyal, csakúgy mint a nyílt tengeren.

Emellett persze ahogyan említettem, egész hónapban érdekes programokat láthatunk, néhányat hoztam ízelítőnek:

* Foreshore archaeology guided walk: Bankside: vezetett séta a folyómederben, különös fókusszal az ott található archeológiai leletekre (2022. szeptember 1.)
* The Great River Race: nezmetközi jelmezes evezős hajó maraton (21.6 km) a londoni Richmond és Tower Bridge között (2022. szeptember 10.)
* Mudlarking Masterclass with Steve Brooker: kincskereső túra a Temze folyómederben (2022. szeptember 17.)
* Sing for Water 2022: 500 énekes kórusba rendeződve énekel a folyónak, mely egyben jótékonysági rendezvény is a WaterAid javára (2022. szeptember 18.)
* East India Docks Invisible Empire Walk: vezetett séta a kelet-londoni East India kikötői környékén, megidézve a birodalmi Angliát (2022. szeptember 25.)

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Read more