A londoni ’talált tárgyak osztálya’

Naponta hozzávetőleg 1200, utazás közben elveszett tárgy kerül be a londoni talált tárgyak raktárába, mely a Baker Street nevű megállónál üzemel. Ez igen magas számnak tűnhet, de gondoljunk bele, a több mint 8 milliós létszámú Londonban naponta a tömegközlekedésében hozzávetőleg 3.7 millió metrón és 6.4 millió buszon történő utazást regisztrának, de ide kerülnek a taxikban felejtett értékek is.

alt

A talált tárgyak osztálya 1933 óta üzemel ugyanazon a helyen és a számtalan alkalmazott minden nap azon dolgozik, hogy a magányos tárgyak mihamarabb visszakerülhessenek jogos tulajdonosaikhoz. A megnyitástól számítva a mai napig, ez 15 millió esetben sikerült is.

alt

Az 1950-es években a leggyakrabban elveszített tárgyak között a kesztyűk vezettek, de idővel ez is változott. Gondolhatnánk, hogy manapság talán már a mobiltelefonok az elsők, de meglepő módon ezek csak másodikak a listán, vezető helyen az Oyster kártyák és más egyéb utazasra jogosító igazolványok szerepelnek. De az emberek sűrűn hátra hagyják szemüvegjeiket, bankkártyáikat, teljes pénztárcájukat, esernyőjüket, kulcsaikat, hátizsákjaikat valamint kabátjaikat is.

alt

A beérkező gazdátlan tárgyak egy számítógépes katalógusba kerülnek, megkönnyítve a tárgyak későbbi azonosítását. Az elveszett tulajdonokat meghatározott ideig tárolják, a legtöbb esetben ez 3 hónap. A bekerült tárgyak negyede visszakerül eredeti tulajdonosához ugyan, de rengeteg esetben meg sem próbálják megkeresni őket, gondolván biztosan megtalálta azt valaki így örökre elvesztek. A valóságban a londoniak nagyon becsületesek - föleg a drágább tárgyak esetében, a mobiltelefonoknál, pénztárcáknál, laptopoknál a siker 40%-os.

alt

A nem keresett tárgyak néhány hónap elteltével a TFL (Londoni Közlekedési Társaság) tulajdonába kerülnek és a legtöbbször elárverezik őket vagy alapítványokhoz kerülnek, de vannak amiket megsemmisítenek.

A cím, ha esetleg szükség lenne rá: 200 Baker St, London NW1 5RT

  1. static.standard.co.uk

  2. i.dailymail.co.uk

  3. i.dailymail.co.uk

  4. www.itsnicethat.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!