Naponta hozzávetőleg 1200, utazás közben elveszett tárgy kerül be a londoni talált tárgyak raktárába, mely a Baker Street nevű megállónál üzemel. Ez igen magas számnak tűnhet, de gondoljunk bele, a több mint 8 milliós létszámú Londonban naponta a tömegközlekedésében hozzávetőleg 3.7 millió metrón és 6.4 millió buszon történő utazást regisztrának, de ide kerülnek a taxikban felejtett értékek is.

alt

A talált tárgyak osztálya 1933 óta üzemel ugyanazon a helyen és a számtalan alkalmazott minden nap azon dolgozik, hogy a magányos tárgyak mihamarabb visszakerülhessenek jogos tulajdonosaikhoz. A megnyitástól számítva a mai napig, ez 15 millió esetben sikerült is.

alt

Az 1950-es években a leggyakrabban elveszített tárgyak között a kesztyűk vezettek, de idővel ez is változott. Gondolhatnánk, hogy manapság talán már a mobiltelefonok az elsők, de meglepő módon ezek csak másodikak a listán, vezető helyen az Oyster kártyák és más egyéb utazasra jogosító igazolványok szerepelnek. De az emberek sűrűn hátra hagyják szemüvegjeiket, bankkártyáikat, teljes pénztárcájukat, esernyőjüket, kulcsaikat, hátizsákjaikat valamint kabátjaikat is.

alt

A beérkező gazdátlan tárgyak egy számítógépes katalógusba kerülnek, megkönnyítve a tárgyak későbbi azonosítását. Az elveszett tulajdonokat meghatározott ideig tárolják, a legtöbb esetben ez 3 hónap. A bekerült tárgyak negyede visszakerül eredeti tulajdonosához ugyan, de rengeteg esetben meg sem próbálják megkeresni őket, gondolván biztosan megtalálta azt valaki így örökre elvesztek. A valóságban a londoniak nagyon becsületesek - föleg a drágább tárgyak esetében, a mobiltelefonoknál, pénztárcáknál, laptopoknál a siker 40%-os.

alt

A nem keresett tárgyak néhány hónap elteltével a TFL (Londoni Közlekedési Társaság) tulajdonába kerülnek és a legtöbbször elárverezik őket vagy alapítványokhoz kerülnek, de vannak amiket megsemmisítenek.

A cím, ha esetleg szükség lenne rá: 200 Baker St, London NW1 5RT