Ha az ember Londonban jár, akkor feltűnhet, hogy lépten nyomon szobrokba botlik ugyanis a britek nagyon szeretik íly módon megörökíteni történelmi eseményeiket, nagy uralkodóikat vagy fontos politikusaikat, tudósaikat.

by Steve Bidmead from Pixabay

Van azonban egy szobor talapzat a Trafalgar téren, mely rendszeresen újabb és újabb alkotásoknak ad bemutatkozási lehetőséget. A művek melyek ide kerülnek mindig csak időlegesen láthatóak, van hogy egy évre, van hogy kettőre, de sohasem igazán hosszan.

A talapzat neve angolul "The forth plinth" azaz magyarul kb. "A negyedik talapzat" formán fordíthatnánk, mely 1999 óta ad helyt kortárs művészeknek a történelem nagyjai között.

by lookup.london

Jelenleg - azaz egészen 2020 márciusáig - egy bizonyos Michael Rakowitz műve látható a téren, melynek címe "The Invisible Enemy Should Not Exist" azaz "A láthatatlan ellenség akinek léteznie sem lenne szabad". A kissé hosszú név mögött azonban egy igazi mestermű rejtőzik.

Rakowizz a művész Chicagóban született de jelenleg Londonban él, családja pedig egészen pontosan Bagdadból, Irakból származik. A szobor melyet megalkotott a 2015-ben, az ISIS támadásai során a korabeli asszír birodalomban álló Ninivében (a mai Mosul iraki városka közelében) megsemmisített Lamassu szobor másolata, időszámításunk előtt kb. 800-ból.

by lookup.london

Erről a barbár pusztításról a National Geographic ezen a linken számolt be.

A Trafalgar téren álló szobor igen különleges anyagból készült, a művész ugyanis 10 500 darab iraki datolya dobozából készítette, mely gyümölcs egyébként Irak második legfontosabb export terméke az olaj után.

by lookup.london

2020. márciusától újabb szobor mutatkozik majd be a londoniaknak, amiről készül majd egy friss bejegyzés.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Dimitris Vetsikas from Pixabay