A londoni szobor, melyet rendszeresen cserélnek

A londoni szobor, melyet rendszeresen cserélnek

Ha az ember Londonban jár, akkor feltűnhet, hogy lépten nyomon szobrokba botlik ugyanis a britek nagyon szeretik íly módon megörökíteni történelmi eseményeiket, győztes csatáikat, nagy uralkodóikat, fontos politikusaikat és tudósaikat.

by Steve Bidmead from Pixabay

Van azonban egy szobor talapzat a Trafalgar téren, mely rendszeresen újabb és újabb alkotásoknak ad bemutatkozási lehetőséget. A művek melyek ide kerülnek mindig csak időlegesen láthatóak, van hogy egy évre, van hogy kettőre, de sohasem igazán hosszan.

A talapzat neve angolul "The forth plinth" azaz magyarul kb. "A negyedik talapzat" formán fordíthatnánk, mely 1999 óta ad helyt kortárs művészeknek a történelem nagyjai között.

Egészen 2020 márciusáig - egy bizonyos Michael Rakowitz műve volt látható a téren, melynek címe "The Invisible Enemy Should Not Exist" azaz "A láthatatlan ellenség akinek léteznie sem lenne szabad". A kissé hosszú név mögött azonban egy igazi mestermű rejtőzik. A Trafalgar téren állt szobor igen különleges anyagból készült, a művész ugyanis 10 500 darab iraki datolya dobozából készítette, mely gyümölcs egyébként Irak második legfontosabb export terméke az olaj után.

by lookup.london

Rakowizz a művész Chicagóban született de jelenleg Londonban él, családja pedig egészen pontosan Bagdadból, Irakból származik. A szobor melyet megalkotott a 2015-ben, az ISIS támadásai során a korabeli asszír birodalomban álló Ninivében (a mai Mosul iraki városka közelében) megsemmisített Lamassu szobor másolata, időszámításunk előtt kb. 800-ból.

Erről a barbár pusztításról a National Geographic ezen a linken számolt be.

2020. nyarán azonban újabb szobor érkezett a Trafalgar térre, ami első ránézésre igen meghökkentő: egy adag tejszínhab, a tetején egy cseresznyével, egy drónnal és egy léggyel, a címe pedig "The End".

by Idegenvezetes London

Maga a drón 24 órán keresztül "figyel" a feltvételt ide kattintva tudjátok követni.

Az alkotás a brit művész Heather Phillipson munkája, egészen 2022 tavaszáig lesz megtekinthető és csak hogy mindenki értse, szimbolikáját tekintve a térre mint az ünnepségek és tiltakozások helyszíneként tekint melyet azonban az emberek más életformákkal is megosztanak.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by PublicDomainPictures from Pixabay