A londoni St James's Park aprócska szigetének kormányzója

A londoni St James's Park aprócska szigetének kormányzója

A brit történelem tele van elképesztő és nagyon szokszor képtelen történetekkel, most éppen ezek közül hoztam egyet. Időutazást kell tegyünk hozzá, vissza az 1600-as évekbe, egészen pontosan II. Károly király (1660-1685) uralkodásának idejére.

Akkoriban az angolok és a franciák között már nem először ugyan de meglehetősen feszült volt a viszony, azonban történelmi okokból kifolyólag mégiscsak szükségük volt egymára.

II. Károly király / National Portrait Gallery, Public domain, via Wikimedia Commons

Ekkoriban Franciaországban élt egy bizonyos Charles de Saint-Denis nevű hűbérúr, aki egybként magas rangú katonaként is szolgált a francia seregben, sőt íróként is számon tartották. Mikor azonban a franciák miniszterelnökét Cardinal Mazarint és politikáját kritizálni merészelte, gyakorlatilag azonnal száműzték őt francia földről.

Charles de Saint-Denis / Edward Scriven, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons

A száműzött férfi Angliában kért menedéket ám ez politikailag rendkívül kellemetlen helyzet lett II. Károly számára, ugyanis Saint-Denis amúgy igen kedvelt és népszerű volt Londonban, de a francia kormány ellenlábasa, így befogadása kényes diplomáciai helyzetet eredményezhetett volna.

Charles de Saint-Denis hiába volt népszerű és hiába voltak jó kapcsolatai Londonban, pénzügyilg mégsem állt stabil lábakon, így az uralkodóhoz fordulva az angol királyi udvarban szeretett volna valamilyen pozícióra szert tenni. Hosszas tépelődés után II. Károlynak és tanácsadóinak brilliáns ötletük támadt.

Az uralkodó kinevezte Saint-Denis-t a Duck island (Kacsa sziget) kormányzójának, mindenféle kötelezettség nélkül, ami mellé felajánlott évi £350-os ellátmányt is (ez mai értékén kb. £45 000). A francia ezt a nagylelkű kegyet örömmel fogadta, és bár fogalma sem volt róla, hogy vajon hol is lehet az a Duck island, életét relatív jólétben élte Londonban, halálát pedig a feljegyzések szerint a túl sok szőlő fogyasztása okozhatta 1703-ban.

A londoni Duck island / © User:Colin / Wikimedia Commons

A kormányzó halálával a pozíciója is megszünt, nem véletlen, hiszen Duck island a londoni St James's Park mesterséges tavának egyik aprócska szigete, mely ma madárrezervátumként üzemel és teljesen lakatlan, csak az ornitológusoknak van itt egy munkahelyként használt kisebb épületük. A parkról, a szigetről és annak szárnyas lakóiről ide kattintva tudhattok meg többet.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more