A néhány napra Londonba látogatóknak nem feltétlen szerepel a bakancslistájukon a Science Museum, pedig a világ minden tájáról származó világszínvonalas tudományos, technológiai és orvosi gyűjteménye nagyszerű kikapcsolódást nyújt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

express.co.uk

Csakúgy, mint sok másik államilag finanszírozott múzeumban az országban, itt sincs belépőjegy, a látogatás teljesen ingyenes, de némi önkétes hozzájárulást mindig szívesen vesznek. Az egyetlen fizetős rész általában az időszakos kiállítások részlege, itt a belépőkről látogatás előtt mindig érdemes tájékozódni, mert sokszor online foglalással olcsóbb megoldást is találni.

A Science Museum története egészen 1857-ig tekint vissza, alapítása pedig egy bizonyos Bennet Woodcroft nevéhez fűződik, aki a Royal Society of Arts (azaz a Királyi Művészeti Társaság) gyűjteményéből és az 1851-ben Londonban megrendezett Világkiállítás megmaradt tárgyaiból formálta az első bemutatót, majd 1883-ban a Szabadalmi Hivatal Múzeumából is kerültek ide tárgyak.

Bennet Woodcroft

Akkoriban a múzeum South Kensington Museum néven futott, ugyanis Londonnak ebben a városrészében áll ma is az épület ahol a bemutatót találjuk. Akkoriban ez egy hatalmas múzeum volt mely idővel ketté vált és 1909-től egyik része hivatalosan Science Museum, a másik pedig a ma is üzemelő Victoria and Albert Museum lett, melyet a szomszédos épületben találunk.

South Kensington Museum / wellcomecollection.org

A múzeum 1979-ben megvásárolta a Wroughton Airfield repülőteret Swindon közelében, hogy a legméretesebb tárgyait (például repülőgépeket, légpárnás hajókat és egyéb járműveket) ott tárolja. A gyűjtemény ezen része nem látogatható, a nyilvánosság számára csak előzetes bejelentkezés alapján megoldható.

Ma a Science Museumban több mint 300 000 tárgy található, többek között olyan hírességek is, mint
* Puffing Billy (Stephenson gőz lokomotívja)
* az első sugárhajtómű
* az Apollo 10 űrutazásán részt vett parancsnoki modul
* Francis Crick és James Watson első DNS modelljének másolata
* az első automata mechanikus számológép
* az első írógép... és még számtalan más izgalmas tárgy.

Apollo 10 parancsnoki modul  / radiomuseum.org

A múzeumban található egy IMAX 3D mozi, mely tudományos dokumentumfilmeket mutat be, leginkább 3D-ben.

wellcomecollection.org

A múzeum legújabb állandó kiállítása a Henry Wellcome által összegyűjtött orvosi témájú bemutató, mely jelenleg a világon a legnagyobb és gyakorlatilag az orvostudomány történetét tekinti át több mint 3000 tárgy segítségével.

journal.sciencemuseum.ac.uk

2014-ben maga II. Erzsébet királynő a múzeumból küldte első hivatalos Twitter bejegyzését @BritishMonarchy néven (a fiók mára már megszűnt), sőt odáig ment, hogy még a kesztyűjét is levette, hogy útjára bocsássa a következő üzenetet:
"It is a pleasure to open the Information Age exhibition today at the @ScienceMuseum and I hope people will enjoy visiting. Elizabeth R."
(azaz Örömömre szolgál, hogy megnyithatom az Információ kora című kiállítást a mai nap a @Science Museum-ban, remélem a látogatóknak tetszeni fog. Erzsébet királynő.)

II. Erzsébet a Science Museumban / blog.sciencemuseum.org.uk

Science Museum
Exhibition Road, South Kensington, London SW7 2DD
www.sciencemuseum.org.uk

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota