A viktoriánus korban élt londoni lakosság mai szemmel nézve meglehetősen hiszékeny volt, bár nagyon sokan inkább ezt úgy mondták volna akkoriban, hogy ők inkább csak kifinomultak. Amint egy addig kevéssé ismert aprócska fürdő tulajdonosa azt kezdte híresztelni, hogy a tulajdonában álló medencét már a rómaiak is használták, szinte mindenki azonnal bedőlt a hírnek.

Ez a naivság odáig ment, hogy 1878-ban még azt is ki merészelték jelenteni, hogy ez a fürdőcske London legidősebb építménye, története pedig egészen biztosan visszavezet minket a római időkig.

alt

Persze ne legyünk teljesen igazságtalanok, a falazat valóban magán őriz némi római befolyást, de a feltárt bizonyítékok bizony ellent mondanak ennek a romantikus római történetnek, tudósok szerint a kis medence ugyanis a 17. század elejéről származhat.

Egyesek úgy vélik, hogy a korban egyszerűen csak az Arundel ház víztározójaként használhatták, melynek tulajdonosa az illusztris Thomas Howard, Arundel második grófja volt. Elképzelhető, hogy csupán csak a ház extravagáns római hangulatú berendezésének kiegészítéseként építették.

Mások szerint a medence egyáltalán nem tartozott az Arundel házhoz, helyette inkább a Sommerset House egyik szökőkútjának föld alatti víztárolójaként szolgálhatott.
Bárhogyan is volt, a kis építmény 1776-ban fürdőmedencévé alakult.

alt

1922-ben azután újabb fejezet nyílt a kis medence életében, ugyanis egy bizonyos St. Clement Danes nevű úr megvásárolta a fürdőt és feltett szándéka volt, hogy felújítsa azt, visszaállítva annak római kori pompáját. Ez a nagyszabású terv végül nem valósult meg és az aprócska építmény 1947-ben adományozás útján visszakerült a National Trust (azaz a Nemzeti Kincseket kezelő intézmény) tulajdonába. Jelenleg úgy tűnik, hogy a kis, Stuart korból származó medence továbbra is elzárva marad, csak akkor nyitják meg, ha valaki kifejezetten látni szeretné.

Ha kíváncsiak vagytok rá, minden további nélkül lehetőség van rá hogy megtekintsétek, az alábbi címen: 5 Strand Lane, London WC2R 2NA (Temple metró megálló)
Igényel ugyan egy kis előkészítést, de nem vészes: vagy felhívjátok a Westminster Councilt a következő számon munkaidőben 020 7641 5264, vagy írtok nekik egy e-mail ide dcreese@westminster.gov.uk, bő egy héttel a tervezett látogatás előtt és ők szívesen kinyitják a kapukat bármelyik hétköznap a kora délutáni órákban.

Ha nem kívántok belépni, akkor az ablakon keresztül bármikor be tudtok kukucskálni, egészen este 9 óráig, amikor is bezárják ebbe a kis sikátorba vezető kapukat.