A Piccadilly Circus London ikonikus tere, aki a városban jár annak szinte kötelező legalább egyszer megnéznie bár a várost járva egyébként sem lenne könnyű azt elkerülni. A tér közepén, a híres szökőkút tetején úgy tudjuk Eros nyilazgat szüntelen, de azt már kevesen tudják, hogy a szobor és a szökőkút bizony titkokat rejteget. Nézzük hát őket sorban.

Első rejtély: A szobor maga nem is Eros istenséget ábrázolja
Sokan nem tudják ugyan, de a szobor a szökőkút tetején a híresztelésekkel ellentétben nem Erost ábrázolja, hanem az ő ikertestvérét Anterost. Eros a szerelem és a szexuális vágy istene a görög mitológiában, Rómában ugyanezt az istent Amor vagy Cupido néven tisztelték. Szülei körül bizonytalanság uralkodik, Erost ugyanis az egyik legősibb istennek tartották, aki magának Khaosnak, az ősi sötétségnek a gyermeke. Ő lobbantotta lángra Uranost és Gaiát is, így egyesült a föld és az ég. Azonban igen elterjedt az a verzió is, hogy Eros Aphrodite és Ares gyermeke akinek ikertestvére Anteros és akinek neve viszontszerelmet jelent. Mivel Erost gyötörte a magány, játszótársként kapta Anterost Aphroditétól. Anteros lett az az isten, aki megbüntette azt, aki megvetette a szerelmet vagy nem viszonozta a kapott szeretetet, szerelmet.

alt

Második rejtély: A szökőkút, mely Shaftesbury 7. grófja emlékére készült
A híres szobrász Alfred Gilbert kapta a megbízást, hogy emléket állítson Anthony Ashley-Cooper, Shaftesbury 7. grófja emlékére, 1886-ban. Shaftesbury grófja igen figyelemre méltó életet élt, korában híres emberbarát és szociális reformer volt. Sok, akkoriban égető igazságtalanság ellen harcolt, közöttük a gyermekmunkások borzasztó körülményei ellen. Sok időbe telt míg a szobrász megfelelő ötletet talált a kiváló ember emlékének megőrzésére, véleménye szerint egy szökőkút volt erre a legalkalmasabb. Az angol nyelvben használt szó ’love’ nem alkalmas az olyan árnyalt szeretet kifejezésére, mely megmutatná a különbséget a nagymamád, az új társad vagy az unokahúgod iránt érzett szeretet között, így a nyilazó alak a köznyelvben Eros néven honosodott meg, dacára annak, hogy hatalmas erőfeszítéseket tettek a valódi történet elfogadtatására.

alt

Harmadik rejtély: Ki volt a nyilazó Anteros szobor modellje?
Mint minden szobor elkészítéséhez, Anteros szobrához is szükség volt egy élő modellre. Ezt a feladatot egy bizonyos Angelo Colarossi, egy olasz származású bevándorló család sarja kapta. Az 1881-es népszámlálás adatai szerint a Colarossi család akkoriban a londoni Shepherds Bush környékén élt, a Masboro Road 14 szám alatt.

alt

Negyedik rejtély: Anteros szobra volt az első alumíniumból öntött szobor Londonban
Alumíniumból elkészíteni egy szobrot a korban egy igazán újszerű választás volt, de a művész Gilbert eredményei végül magukért beszéltek, mivel a szobor ilyen szélsőséges elmozdulását a súlyponttól, nem lehetett volna fenntartani ha Anteros karcsú bokája a megszokott bronz alapanyagból készült volna.

Ötödik rejtély: Ellentmondások a szobor felavatása körül
Amikor 1893. június 29-én felavatták a szökőkutat, azaz hivatalos nevén a ’Shaftesbury Memorial Fountain’-t a legtöbb ember igazán meg volt elégedve az eredménnyel, azonban hallani lehetett az ellenzők hangját is. Ők úgy gondolták, hogy az emlékmű nem méltó a városrészhez, a szobor túlságosan érzéki, már-már vulgáris így semmiképp sem méltó a gróf emlékéhez. Mozgalmak alakultak arra nézve, hogy a szobrot is átnevezzék, de végül ezek a tiltakozások nem vezettek eredményre.

alt

Hatodik rejtély: A szökőkutat eredetileg ivókútnak szánták
Csakúgy mint a szökőkút tetején nyilazgató meztelen fiúalakot, magát a szökőkutat is nehezen fogadták el ellenzői. Azt jósolták, hogy a kút lassan magától össze fog omlani, ugyanis talapzata túl karcsú és különben sem éri el a kívánt hatást, azaz hogy a nyilazó alak úgy tűnjön mintha a csobogó víz fölött lebegne. Ehelyett az csak fröcskölte a vizet és az egyébként is mocskos környékbeli viktoriánus utcákat csak még koszosabbá tette. Az eredeti tervek szerint a szökőkúthoz - speciálisan tervezett dísz láncokkal - apró csészéket erősítettek, hogy abból a látogatók inni tudjanak, de már másnapra a felszerelt nyolc csészéből hat eltűnt.