A londoni OXO torony titka

A londoni OXO torony titka

Londonban belvárosában több magas épület is található a Temze partján, közülük az egyik - amelyik éppen nem is a legmagasabb - egy igen érdekes történettel bír. A városlakók csak OXO torony néven ismerik, ugyanis az épület legfelső ablakainak mintája pont az oxo szavacskát formázzák. Na de miért pont ezt?

Aleem Yousaf, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

A történet az 1920-as években kezdődött, amikoris egy bizonyos Liebig Extract of Meat Company megvásárolt egy régi erőmű épületet a Temze déli partján. A cég neve németesen hangozhat, pedig ez egy brit cég volt, bár a nevet valóban Németországból kölcsönözték, mégpedig egy bizonyos báró Justus von Liebig-tól, aki egy 19. századi német biokémikus volt, ő dolgozta ki és népszerűsítette a marhahús-kivonat ipari előállításának módszerét.

Ez a Liebig Extract of Meat Company pedig nem meglepő módon pont húsleveskockákat vagy más néven alaplékockákat gyártott Londonban, elsősorban  szárított zöldségekből húsleves alapléből és kis adag zsírból, fűszerekből.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oxo_cubes.jpg

A tervek szerint a cég a felújított gyáregységük homlokzatára kivilágított táblán hirdetést tervezett elhelyezni, mely büszkén viselte volna az OXO (ez volt a leveskocka márkaneve) megnevezést. A hirdetés elhelyezését azonban a korabeli hatóságok elutasították, így a gyár vezetőségének briliáns ötlete támadt.

A torony három legfelső, függőlegesen elhelyezkedő ablakát "véletlenül" áttervezték két kör és egy egy x alakú megoldássá, amiből kirajzolódott az OXO felirat.

Manapság már minden naplemente után bekapcsolódnak a fények az ablakok körül és messziről is látható a reklámfelirat, ami egyáltalán nem zavaró, sőt némi fejtörést is okozhat azoknak, akik nincsenek tisztában a leveskocka üzletággal.

Jelenleg - a többszöri tulajdonváltást követően - a toronyban lakásokat, éttermet és különböző üzleteket rendeztek be, az étterem vendégei pedig pazar kilátást is élvezhetnek a remek konyha mellé.

OXO cég hivatalos honlapját ide kattintva érheted el.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more