Található Londonban az Adelaide Street-en (WC2) a Charring Cross megáló közelében egy Oscar Wilde emlékmű, melyről sokan nem tudják első látásra eldönteni, hogy vajon az egy szobor vagy inkább egy pad. A formája is kissé bizarr, egy koporsóra hasonlít, míg a rajta szereplő felirat ’A conversation with Oscar Wilde’ azaz Beszélgetés Oscar Wilde-dal a halott művésszel való interakcióra bíztat. Az emlékmű készítője egy bizonyos Maggi Hambling, akinek munkáját másik 12 terv közül választották ki, az érdeklődő kérdésre azt felelte, hogy elképzelései szerint bátran használhatjuk azt ülőhelyként, de akár szoborként is tekinthetünk rá.

alt

Oscar Wilde a híres ír költő, író, drámaíró (eredeti nevén Fingal O'Flahertie Wills) Dublinban született 1854-ben, majd 1900-ban Párizsban halt meg. A 19. századi viktoriánus hagyományoktól dohos Anglia irodalmába friss levegőt hozó szellő volt Oscar Wilde, akit művei alapján embertestbe zárt angyalnak, magánéleti eseményei kapcsán pedig emberbőrbe bújt démonnak hihetünk. Ő volt az első író, aki azon erkölcsök – vagy inkább erkölcstelenségek – szerint élt, amelyek saját költeményeiben is megjelentek. Ő volt az első művész, aki megnyitotta azokat a kapukat, amelyeken addig más még csak bekopogtatni sem mert. Kivételes egyéniség volt, egy igazi zseni. Azok közé a művészek közé tartozott, akik életüket könyveiknél fontosabb alkotásnak tartották, így élete tele volt pompával, dicsőséggel, tündökléssel.

alt

Gazdag volt, befolyásos és sikeres, ám éppen legnagyobb sikerei közepette érte a végzetes csapás, amely egész addigi életét felforgatta: egy kínos botrány kapcsán ugyanis kiderült vonzalma saját neméhez, melyet követően Wilde neve évtizedekig tabu lett, hazája kitaszította. A csillogás után a kegyetlen börtönvilág sötétje következett, olyan magasról zuhant olyan mélyre, hogy egész Európa beleborzongott. Anglia csak 1954-ben, Wilde születésének centenáriuma alkalmából ébredt rá, hogy e kivételes művész írásai mennyire tiszták és hogy költeményei mennyire erkölcsösek is voltak.