Londonban rengeteg múzeumot találni mindenféle témában, de közülük is kiemelkedik a város leghíresebb terén, a Trafalgar téren található National Gallery azaz a Nemzeti Képtár.

alt

Az épület elsősorban a nyugat-európai festészet legjavának ad otthont, egészen a 13. századtól a 19. század végéig, tehát mondjuk úgy, a klasszikusoknak.

A gyűjtemény története 1824-be nyúlik vissza, amikor a House of Commons (azaz a parlamenti képviselők) megszavazták az £57000 fontos kifizetést egy bizonyos John Julius Angerstein bankár képgyűjteményére. Az így megszerzett 38 kép egy új nemzeti gyűjtemény alapját képezte, akkoriban azonban más megoldás nem lévén a gyűjteményt Angerstein házában, a Pall Mall 100-as szám alatt mutatták be.

alt
John Julius Angerstein

A bankár háza valójában nem volt alkalmas egy ilyen értékű művészeti tárlat otthonának, így 1831-ben a Parlament döntést hozott egy új bemutatóhely építéséről, ami majd otthont adhat egy sokkal méretesebb gyűjteménynek is. Hosszú vita zajlott azonban a galéria legjobb helyéről, míg végül győzedelmeskedett a Trafalgar tér és London központjában 1838-ban meg is nyílt a bemutató.

alt

alt

Az építkezés igencsak sürgető volt, ugyanis még 1823-ban Sir George Beaumont angol tájfestő és műgyűjtő is megígérte, hogy saját gyűjteményét felajánlaná a nemzetnek, ha sikerülne megfelelő épületet biztosítani a kiállításhoz és az állagmegőrzéshez.

Azonban egy ilyen nemes és értékes gyűjteménynek igazgatóra is szüksége volt, így 1855-ben, 31 évvel a galéria megnyitása után ki is neveztek Sir Charles Lock Eastlake-et, akinek feladatai közé tartozott a képek összerendezése, leírása és őrzésének megszervezése is. Jelenleg a galéria igazgatója felelős a múzeum napi működéséért, a gyűjtemény megőrzéséért és tovább fejlesztéséért, valamint a fő pénzügyi stratégiák előkészítéséért is. A jelenlegi galéria vezető (2019) Dr Gabriele Finaldi, már 2015 óta.

alt
Dr Gabriele Finaldi

Amikor a náci erők 1938-ban annektálták Ausztriát, elfoglalták Csehszlovákiát és Lengyelországot is támadták, Európa joggal érezhette magát veszélyben. Az invázió lehetőségével szembesülve Kenneth Clark akkori igazgatónak nyilvánvalóvá vált, hogy a festmények nem maradhatnak a Galériában, így tervet dolgoztak ki azok evakuálására.

alt

Az első ütemben 50 festményt a walesi Bangor városába szállítottak, de pont azon a napon - 1938. szeptember 30-án - amikor Neville Chamberlain brit miniszterelnök és Adolf Hitler aláírta a Müncheni Egyezményt, így a háború közvetlen veszélyének elmúlása miatt a festmények még ugyanazon a napon vissza is tértek Londonba.

A Müncheni Egyezmény egyébként egy többoldalú nemzetközi megállapodás volt, amiben a Német Birodalom, az Egyesült Királyság, Franciaország és az Olasz Királyság intézkedett Csehszlovákia felosztásáról.

Alig egy évvel később azonban a galéria teljes evakuálása vált szükségessé, 1939. augusztus végére úgy tűnt a háború elkerülhetetlenné vált, a Nemzeti Galéria pedig 10 nap alatt eltávolította az összes festményét a helyiségekből.

alt
Penrhyn-kastély, Wales

Néhány festményt az észak-walesi Penrhyn-kastélyban szállásoltak el, de jutott belőlük az Észak-Wales-i Egyetemre Bangorban, a Walesi Nemzeti Könyvtárba Aberystwyth-ben, a Caernarvon várba Trawsgoed-ben, valamint néhányukat végül Gloucestershire-be szállították. Közben felmerült a kérdés, hogy vajon a wales-i helyszínek elég biztonságosak-e vagy inkább szállítsák át a kincseket Kanadába.

Végül erre nem került sor, ugyanis a II. világháború alatt miniszterelnökként háborút nyerő Churchill mindenféle brit kincs külföldre szállítását megakadályozta.

alt

Jelenleg a galéria szabadon és ingyenesen látogatható, gyűjteményének nagyságát jelzi, hogyha mindent szeretnénk szemügyre venni, akkor ahhoz bizony néhány napra is szükségünk lehet.

A következő linkeken leírást olvashattok néhány igen híres, a National Gallery tulajdonát képező festményről:
A londoni National Gallery kincsei: Van Gogh - Napraforgók

A londoni National Gallery kincsei: George Stubbs - Whistlejacket

A londoni National Gallery kincsei: Jan van Eyck - Az Arnolfini portré

A londoni National Gallery kincsei: Paul Delaroche - Lady Jane Grey kivégzése

A londoni National Gallery kincsei: François-Hubert Drouais - Madame de Pompadour a tamburinjával