A londoni metró üléshuzatainak saját történetük van!

Bizonyára észrevettétek már ti is, hogy úgy általában a világban, a tömegközlekedési járműveken használt üléshuzatok nem feltétlen a legharmonikusabb megjelenésűek, némelyikükre talán azt is ráfoghatnánk hogy egyenesen csúnyák. Ennek oka azonban sokkalta átgondoltabb mint ahogyan azt elsőre feltételeznénk, ugyanis a minta kialakítása egy meglehetősen bonyolult folyamat. A végeredménynek rendkívül hatékonynak kell lennie: el kell rejtse a nem kívánt graffitiket, gusztustalan foltokat és a mindennapos szennyeződéseket, hogy az utazóközönség rápillantva egy normálisan kinéző bár csúnyácska ülést lásson csak.

alt

Ha Londonban járunk akkor extra csavarként azt is felfedezhetjük, hogy a metró egyes vonalain (melyeket a tömegközlekedési térképeken különböző színek jelölnek) az üléshuzat és a dekorációként felhasznált színek mind utalnak az aktuális metró vonalra amit éppen használunk. Jelenleg 11 metróvonalat talalhatunk a városban:
- Bakerloo Line (barna) - Central Line (piros) - Circle Line (sárga) - District Line (zöld) - Hammersmith & City Line (rózsaszín) - Jubilee Line (szürke) - Metropolitan Line (lila) - Northern Line (fekete) - Piccadilly Line (sötétkék) - Victoria Line (világoskék) - Waterloo & City Line (türkiz kék)

alt

Ez egyik legérdekesebb üléshuzatot azonban mégiscsak a Centre Line vonalán találhatjuk, ez ugyanis egy ügyes optikai illúzió, négy kiemelkedően népszerű londoni látnivaló sziluettjeit rejtették el a mintázaton: St. Paul’s Cathedral, London Eye, Tower Bridge és a Big Ben.

  1. upload.wikimedia.org

  2. i.imgur.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!