A londoni metró titkai: kódok

A londoni metró titkai: kódok

Ha Londonban metróval utaztok, akkor minden állomáson és a metrókocsikban is az egyes állomások között mindenféle információkat hallhattok, legtöbbször felvételről.

Alkalmanként a metró vezetője vagy a peron személyzet szól az utasokhoz hangosbemondón keresztül, de az is megesik, hogy a személyzet üzen egymásnak így kihangosítva. Na általában ekkor történik az, hogy az ember hiába fülel, ezekből az üzenetekből egy kukkot sem ért. Nem csoda, ugyanis a személyzet kódnyelvet használ!

Sokszor megesik, hogy egy bizonyos "Inspector Sands" (azaz Sands felügyelő) megjelenését kérik a metróállomás bizonyos pontjaira. Ez valójában a kódnyelven azt jelenti, hogy valahol megszólalt avagy bejelzett a tűzriadó rendszer és a helyzet kivizsgálását kérik. Ez fontos lépés azelőtt mielőtt a tűzoltóságot riasztanák, avagy azonnal lezárnák a teljes állomást, mert sokszor csak téves riasztásról van szó.

Na de miért Sands felügyelő és nem mondjuk Jones vagy Smith? Azért mert a sand magyarul homokot jelent és általában apróbb tüzeket remekül lehet egy vödör homokkal is kezelni, amikből mindig van az állomásokon előkészítve. Sokkal alkalmasabb mint pl. egy porral oltó vagy akár csak a vízzel oltás, mivel ezekkel a módszerekkel a berendezésekben sokszor még nagyobb károkat okoznának mint a vödör homokkal. Sőt mi több, a homok újrahasznosítható.

Azonban a tűzoltás mellett vannak egyéb kódok is használatban, ami elsősorban a takarítószemélyzetnek szól, ugyanis mindenféle szennyeződésekkel találkozhatnak a peronokon, amikhez természetesen más és más eszközök szükségesek.

Pl. ha azt halljuk, hogy "Code 4 on Platform 2" akkor az azt jelenti, hogy valami folyadék kiömlött a kettes peronon.

A kódok teljes listája a következő:
1. kód – Vér
2. kód – Vizelet/széklet
3. kód – Hányás
4. kód – Folyadék kiömlés
5. kód – Törött üveg
6. kód – Szemét
7. kód – Minden más, ami nem illik a fenti kategóriákba

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Read more