Van egy igen forgalmas dél-kelet londoni metró megálló, melynek furcsa neve van: Elephant and Castle (Elefánt és kastély). Hogy ez a meghökkentő név honnan eredeztethető ma már a múlt homályába vész, habár néhány városi legenda a mai napig makacsul tartja magát.

alt

Az első történet szerint I. Károly angol király egy spanyol hercegnőt jegyzett el, akinek neve ’Infanta de Castille’ volt. Az emberek Londonban ezt úgy hallották, mintha azt mondanák ’Elephant and Castle’ melyet igen viccesnek tartottak, még egy ivót is elneveztek a furcsa spanyol hölgyről. Mivel ez a pub egy igen forgalmas csomópontban nyílt, ahol rengeteg utazó is megszállt, a szokatlan név híre gyorsan elterjedt és hamarosan az egész környéket ’Elephant and Castle’ néven kezdték emlegetni.

A masodik történet szerint a terület, mely ma az ’Elephant and Castle’ nevet viseli, korábban rengeteg különféle mesterségnek adott otthont, többek közöttük elefántcsont műveseknek is. Az elefántcsont kereskedelem szimbóluma akkoriban egy elefánt volt, hátán egy míves ülőalkalmatosságot viselve, melyet alkalmanként az emberek úgy láttak, mintha az elefánt egy kastélyt cipelne a hátán. Egy helyi pub címereként kezdte használni az elefánt motívumot, mely egy forgalmas csomópontban nyílt. Az utazók szívesen megálltak egy kis pihenőre, vagy evésre-ivásra a helyen, melynek híre hamarosan elterjedt, s később az egész környéket ugy emlegették csak, mint ’Elephant and Castle’.

alt

A harmadik és legjobban alátámasztott történet szerint - melyet írásban egy 1661-es kiadványban említenek - néhányan a régi London Bridge-en álldogálva a felhőkből kibontakozva egy látomást véltek felfedezni, mely egy elefánt volt, aki egy kastélyt cipelt a hátán. Abban az időben egy-egy ilyen látomás alkalmával a tömeg összecsődült és szinte isteni jelként értkelték a látottakat. Valószínűleg egy pub ezen történet alapán vette fel az ’Elephant and Castle’ nevet, mely azután később már az egész környéket jelentette ahol az ivó állt.