A londoni Downing Street 10 macskája: Larry a Főegerész

A londoni Downing Street 10 macskája: Larry a Főegerész

Larryt a ma már 16 éves házimacskát, aki London egyik legprominensebb ingatlanában lakik, nagyon sokan ismerik és szeretik. Nem csoda, hiszen "Miniszterelnökségi Főegerész" hivatalát (Chief Mouser to the Cabinet Office) sokkal hosszabb ideje probléma mentesen tölti, mintsem bármelyik brit politikus a sajátját.

Na de melyik is ez a ház? Hát a Downing Street 10-es szám, azaz a mindenkori brit miniszterelnök lakhelye.

Parrot of Doom, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Főegerésznek lenni azonban nem egy újkeletű dolog, hiszen már az 1500-as években is létezett a pozíció, bár feljegyzéseket csak az 1920-as évekből találunk. Igaz, a korábban az épületben szolgáló macskák nem voltak hivatalosan Miniszterelnökségi Főegerésszé ütve, ugyanis az első ilyes féle hivatalos titulust Larry kapta meg, 2011-ben.

A Főegerészek általában több miniszterelnököt is szolgálnak, lévén ők a házhoz tartoznak nem pedig a benne lakó személyekhez, így történhetett, hogy egy bizonyos Wilbertforce nevű macska négy miniszterelnököt is látott beköltözni az épületbe, ugyanis munkássága alatt megfordult ott Edward Heath, Harold Wilson, Jim Callaghan és Margaret Thatcher is.

Mielőtt azonban Larry érdemeit tovább méltatnánk, nézzük meg, hogyan került egy átlagos macska-szülők gyermeke ilyen komoly pozícióba.

Miután akkoriban átmeneti ideig nem volt macska a háznál, 2011. januárjában már másodjára láttak átfutni egy patkányt a Downing Street 10-es ház lépcsőjén amit egy tévétársaság éppen meg is örökített, így felmerült a gondolat, hogy talán egy bajszos enyhíthetne az invázión. 2011. február 14-én az újságok pedig már arról adtak hírt, hogy egy Larry nevű macskát bíztak meg a patkány-probléma kezelésével, aki már meg is érkezett a házba.

Parrot of Doom, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Elsőként az Evening Standard nevű napilap számolt be róla, hogy az új jövevény a londoni Battersea Dogs & Cats Home-ból, azaz gyakorlatilag egy menhelyről került új lakhelyére, mégpedig az akkori miniszterelnök David Cameron és családja segítségével. A sejtések szerint 2007. január 3-án születhetett, a fáma pedig úgy tartja, hogy a ház személyzete választotta ki Larry-t a sok más lehetséges jelölt közül és mindenkori ellátását is ők finanszírozzák.

Ugyanebben az évben olyan hírek keltek szárnyra, miszerint Larry nem teheti be lábát a ház miniszterelnöki magánrezidenciájára, ugyanis Cameron több alkalommal is macskaszőrt talált az öltönyén.

2012. szeptemberében pedig újabb, aggasztó hírek érkeztek, ugyanis úgy tűnt Cameron kirúgta Larry-t köztisztviselői állásából mert a dolgozószobában feltűnő egérre a macska egyáltalán nem reagált. A Főegerész pozíciót ezután George Osborne pénzügyminiszter macskája, Freya kapta meg, akinek dolga lett hogy a Downing Street 10, 11 és 12-es számok felügyeletét ellássa. Azonban 2014-ben a dolgok újabb fordulatot vettek és ekkor Freya került ki állásából, míg Larry újra visszakapta Főegerész pozíciót.

Mai nap Larry úgy szerepel a Downing Street honlapján, mint akinek dolga többek között "a vendégek fogadása", "a mindenkori biztonság ellenőrzése" valamint "antik bútorok tesztelése, kényelmi szempontból". Azt is említik, hogy jelenleg éppen "a ház egértelenítésének megoldásait fontolgatja, bár a megoldás része egyelőre még csak a taktikai tervezés állapotában van".

A sajtóban kutatva azonban találhatunk némi információt arra nézve, hogy Larry valószínűleg már ölt, mégpedig 2011. április 22-én egy egeret, majd 2012. augusztus 28-án újabb zsákmánya halott testét a ház előtti gyepre dobta, az ott lévő újságírók nem kis örömére.

Alkalmanként Larry politikai találkozókon is részt vesz, mint például Theresa May miniszterelnöksége idején, amikor Trump elnök és felsége Melania érkezett a Downing Street-re látogatóba. A politikusok és párjaik a ház előtt a sajtónak pózoltak, míg Larry a párkányon fekve ugyan, de szintén velük fotózkodott.

Amikor viszont Theresa May elmondta emlékezetes lemondó beszédét az épület előtt, Larry-nek sajnos távoznia kellett a helyszínről, mert megzavarta volna a pillanat jelentősségét.

Viszont így a bejegyzés vége felé be kell valljam, nem Larry az egyetlen aki a brit kormány irodáiban teljesít szolgálatot, ugyanis itt van mindjárt  Palmerston, aki a Külügyminisztérium macskája, azután Gladstone aki a Pénzügyminisztérium kötelékében szolgál, valamint Evie és Ossie akik a Miniszterelnökségen élnek.

Valamint érdemes a múltról is szót eljetni, itt vannak sorban a cicusok akik a londoni Downing Street 10-es számú házban szolgálatot teljesítettek az írásos feljegyzések megjelenése óta:
* Rufus of England avagy Treasury Bill (1924-1930)
* Peter (1929-1946)
* Munich Mouser (1937-1943)
* Nelson (1940-es évek)
* Peter II (1946)
* Peter III (1964-1964)
* Peta (1964-1976)
* Wilbertforce (1973-1986)
* Humphrey (1989-1997)
* Sybil (2007-2009)
* Freya (2012-2014)
* Larry (2011 - jelenleg is)

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: Her Majesty's Government, OGL v1.0OGL v1.0, via Wikimedia Commons