Londonban a Borough Market és a London Bridge közelében található egy aprócska temető, mely csak a köz összefogása okán létezik még a mai napig is. A temető nem csak mérete miatt, de története és az ide eltemetettek miatt is különleges. Ahhoz azonban hogy megismerjük szomorú történetét, szükség van egy kis időutazásra.

alt

1107-ben Winchester püspöke jókora területet kapott az uralkodótól a Temze déli partján, a mai Borough/Southwark városrészben. Ez a birtok nem tartozott a City, azaz az ’régi’ London joghatósága alá így itt olyan dolgok is megengedettek voltak, amik máshol nem. Ezen a területen működött a korabeli szórakoztatóipar: itt voltak a színházak, errefelé felléphettek a mutatványosok, cirkuszosok, de a joghézag miatt titkon több bordélyház is üzemelt, melyeket brothel néven emlegettek. A bordélyok működését azután 1161-ben II. Henrik király engedélyhez kötötte valamint működésüket szabályozta, a területen pedig Winchester püspöke lett a felügyelő, ő szedte a pénzt a nyilvános házak engedélyeiért és hozzá folyt be az adó is amelyet fizettek. Az örömlányokat ezért a nép „Winchester libáinak” azaz eredetiben ’Winchester Geese’-nek kezdte hívni.

alt

Rájuk emlékezik ez a helyi versike is: ’Southwark libájának születtem, köszönöm, én Máriám, szentem! Püspököd miatt megteszem, hogy a lábam szétteszem!’

alt

Amikor az örömlányok meghaltak - hiába hoztak jelentős bevételt a püspöki birtoknak - a bűnös életmódjuk miatt nem lehetett részük egyházi temetésben. Akkoriban a temetők mind a templomok mellett voltak, így a bűnös lelkek kiszorultak még a sírkertekből is, őket valamivel távolabb, egy megszenteletlen földterületen hantolták el. A bűnösök temetőjét 1853-ban bezárták, mivel addigra a parcellák teljesen megteltek, majd néhány évvel később a területet egy építési vállalkozó tervezte felvásárolni. A környékbeliek élesen tiltakoztak ez ellen, így a terv meghiúsult és a furcsa kis sírkert ma is a régi helyén áll.

alt

alt

Az 1990-es években elindult Londonban a Jubilee Line metróvonal kibővítése, a nyomvonal mentén pedig számos helyen ásatásokat kellett végezni. A londoni régészek több mint nyolc éven át dolgoztak a területen, amit addigra már Crossbones néven emlegettek. A munka során azt nyilatkozták, hogy a sírkert rendkívül zsúfolt lehetett, a holttesteket annak idején egészen egyszerűen egymásra dobálták, szinte semmire sem figyeltek. A vizsgálatok pedig kiderítették, hogy az áldozatok halálát részben TBC, himlő, csontritkulás és vitaminhiány okozta. A talált maradványok harmada csecsemőkre utalt, a felnőttek zöme azonban fiatal, a harmincas éveiben járó nő lehetett.

Később emléktábla is került a bejárat mellé a névtelen halottak tiszteletére, a kaput pedig szalagok, virágok, üzenetek, színes harisnyák díszítik, amiket az erre járó látogatók helyeznek el.

Crossbones temető hivatalos oldala