London központjában található egy aprócska városrész, Covent Garden mely pezsgő kulturális életével egy üde színfoltja a városnak. Egy ilyesféle ódon hely azonban számos titkot is őriz, a következőkben néhányról lebbentsük is fel a fátylat.

Az elrontott név
Bármennyire is meglepő, a Covent Garden név maga egy elírásból származik és emiatt nem is jelent semmit. Helyesen Convent Garden lett volna az elnevezés, mely név arra utalt volna, hogy az 1200-as években ez a darabka föld a Westminster Apátsághoz tartozott mint megművelhető terület és gyümölcsös, tehát akkoriban csak úgy emlegették, mint a kolostor azaz a ’convent’ kertje. 1552-ben VIII. Henrik királyi birtokká tette a területet és az elírás is ekkor történt, innentől fogva ugyanis csak mint Covent Garden emlegetik a helyet.

alt

London gyümölcsöskertje
A városrész közepén ma a Covent Garden Piazza helyezkedik el, melyet az 1500-as évektől egészen 1974-ig nagykereskedelmi virág, zöldség, és gyümölcs piacként használtak, innen látták el a várost és magát a királyi udvartartást is friss terményekkel, évszázadokon keresztül. Mára a tér üres azonban koránt sem lakatlan, mutatványosok, bűvészek és utcazenészek vették át a hatalmat.

alt

Ki lehet a Covent Gardenben mutatványos?
Nos ez nem egy egyszerű dolog, ugyanis a területen alkalmankent feltűnő mutatványosok, bűvészek és zenészek csak szigorú beosztás szerint működhetnek. Először is engedélyért kell folyamodjanak egy bíráló bizottsághoz, akik a produkció megtekintése után eldöntik, hogy a műsorszám egyáltalán megfelel-e a hely szellemének és eléri-e a kívánt színvonalat. Ha a művész sikerrel jár, akkor pályázhat a különböző napokon szigorúan meghatározott időre és helyre kiosztott idősávokért, melyek betartását folyamatosan ellenőrzik.

alt

A Hitchcock-i kapcsolat
A híres filmrendező Alfred Hitchcock apja, William Hitchcock, a maga idejében egy zöldséges standot üzemeltetett a Covent Garden piacon. Hitchcock 1972-es filmje - melynek címe Frenzy - egy sorozatgyilkosról szól aki gyümölcs nagykereskedő egy piacon...

alt