A londoni City legöregebb temploma: All Hallows by the Tower

A londoni City legöregebb temploma: All Hallows by the Tower

A londoni City, - azaz mondhatnánk London óvárosa - tele van réges-régi történelmi emlékekkel, de ezek közül is kiemelkedően réginek számít az All Hallows by the Thames nevű templom, közvetlenül a Tower of London épülete mellett.

photo by Idegenvezetés London

A templom alapítója a barkingi apátság, nagyjából 300 évvel a Tower építése előtt, i.sz. 675-ben, de a történelem során azután sokszor átépítették, kibővítették és az egyes korok emlékei a mai napig is látszanak az épület egyes pontjain.

photo by Idegenvezetés London

A templom alatt található altemplomi részben ma már múzeum üzemel, gyakorlatilag minden korból találhatunk itt emlékeket, melyek közül egyik érdekesebb mint a másik. Láthatunk itt pl. kőfaragásokat az angolszász korszakból (9. század), római kori járda maradványt (2. század) vagy akár 17. században elrejtett iratokat.

Római kori járda maradvány / photo by Idegenvezetés London

A templom épületével szemben találjuk a Tower Hill nevű dombocskát, amely ma már emlékpark ugyan, de évszázadokkal korábban nyilvános kivégzőhelyként funkcionált. Az itt kivégzettek holttestének nagy része az All Hallows by the Thames templomban végezte, néhány egyházi áldozatot itt is tetettek el, közöttük Thomas More és John Fisher püspököket valamint Laud érseket is, akit viszont a Towerben fejeztek le.

photo by Idegenvezetés London

1666-ban a nagy londoni tűzvész idején a lángok a Pudding Lane-en csaptak fel először, a templomtól néhány utcányira, de a gondviselésnek és az uralkodó széliránynak köszönhetően akkor a templom megmenekült a lángok elöl. A templomtoronyból figyelte akkoriban Samuel Pepys a tűzvész krónikása a város pusztulását barátjával William Penn-nel, aki később az amerikai Pennsylvania állam alapítója lett.

photo by Idegenvezetés London

A templomhoz azonban egy másik ameriai szál is kapcsolódik, ugyanis az Államok hatodik elnöke, egy bizonyos John Quincy Adams itt kötött házasságot 1797-ben.

A templom történelmében az igazi nagy pusztulást a II. világháború német bombázásai okozták, ugyanis az épület olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy szinte csak a torony és néhány fal maradt meg belőle az utókornak. A háborús újáépítések során azonban rá is sor került és 1957-ben újra felszentelték.

A templom hivatalos honlapját ide kattintva éritek el.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet (idegenvezeteslondon@gmail.com), beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota