Ha Charles Dickensre gondolunk, akkor elsősorban két történet jut eszünkbe. Karácsony környékén a Karácsonyi Ének (A Christmas Carol) egyéb időszakban pedig a Twist Oliver (Oliver Twist). Természetesen ennél azért jóval terjedelmesebb az író életműve, de hangulatában ez a két írás sokat elárul arról, hogy nagyjából mire is számíthatunk tőle.

Charles Dickens / twitter.com

A kis Charles 1812. február 7-én Portsmouth-ban született, apja John Dickens, a Tengerészeti Hivatal tisztviselője eleinte viszonylagos anyagi biztonságban élt feleségével és a gyerekekkel, mígnem könnyelmű, költekező életmódja miatt Londonban az adósok börtönébe került.

Akkoriban a börtönélet - főleg ha az adósok börtönéről beszélünk - egszen máshogyan nézett ki mint manapság. Akkoriban az embereket egészen addig elzárva tartották amíg a tartozásukat ki nem egyenlítették, így bár szigorú szabályok között mintegy kényszer bérleményben éltek, dolgozhattak, sőt akár egész családjuk beköltözhetett velük a börtönbe, ahonnan nekik viszont szabad kijárásuk volt.

Marshalsea prison  / bl.uk

Így történt, hogy Charles Dickens apja a londoni Marshalsea nevű adósok börtönébe került, ahová egész családja követte, kivéve az akkoriban 12 éves Charles-t, ő a közelben különböző nyomorúságos albérletekben húzta meg magát és egy cipőpasztagyárban ragasztott címkéket.

Édesapját azonban rendszeresen látogatta és a többi börtönlakóval is összebarátkozott, később ezeket a korabeli pénztelen karaktereket írásaiban is felhasználta.

Scrooge a Karácsonyi ének című írásából  / newstatesman.com

London Bloomsbury negyedében található a Charles Dickens múzeum, abban az épületben melyben a legendás történetíró maga is élt és ami valójában az egyetlen olyan épen maradt ház melyet az író élete során lakott. A kiállítást meglátogatva kiderül, hogy Dickens nemcsak nagyszerű író volt, hanem fáradhatatlan társadalmi aktivista is.

aroundtheworldin80pairsofshoes.com

Maga a kiállítás egy kis időutazás is, megtekinthetjük ugyanis hol írta remekműveit, hol ebédelt és feleségével Catherine-nel hol szórakoztatták rengeteg vendégüket.

Charles Dickens Museum, London / timeout.com

Belépés után szinte azonnal elmerülünk a korabeli látványban, a családi ház máig megőrzött hangjaiban és illataiban. A polcokon ritka könyvek, a falakon csodálatos festmények, fotók körben pedig csupa személyes tárgy látható mely egyedülálló betekintést nyújt a művész életébe és a munkásságába.

Charles Dickens Museum, London  / historichouses.org

A múzeumnak otthont adó ház az író életében is fontos szerepet töltött be, itt született ugyanis legidősebb lánya és néhány remekműve is itt íródott, többek között a Twist Olivér.

A múzeum címe:
Charles Dickens Museum
48-49 Doughty Street, Holborn, London WC1N 2LX
https://dickensmuseum.com

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota