A londoni Charles Dickens Museum

A londoni Charles Dickens Museum

Ha Charles Dickensre gondolunk, akkor elsősorban két történet jut eszünkbe. Karácsony környékén a Karácsonyi Ének (A Christmas Carol) egyéb időszakban pedig a Twist Oliver (Oliver Twist). Természetesen ennél azért jóval terjedelmesebb az író életműve, de hangulatában ez a két írás sokat elárul arról, hogy nagyjából mire is számíthatunk tőle.

Charles DIckens // Jeremiah Gurney, Public domain, via Wikimedia Commons

A kis Charles 1812. február 7-én Portsmouth-ban született, apja John Dickens, a Tengerészeti Hivatal tisztviselője eleinte viszonylagos anyagi biztonságban élt feleségével és a gyerekekkel, mígnem könnyelmű, költekező életmódja miatt Londonban az adósok börtönébe került.

Akkoriban a börtönélet - főleg ha az adósok börtönéről beszélünk - egszen máshogyan nézett ki mint manapság. Akkoriban az embereket egészen addig elzárva tartották amíg a tartozásukat ki nem egyenlítették, így bár szigorú szabályok között mintegy kényszer bérleményben éltek, dolgozhattak, sőt akár egész családjuk beköltözhetett velük a börtönbe, ahonnan a családtagoknak szabad kijárásuk volt.

Marshalsea börtön, London // W. P., Public domain, via Wikimedia Commons

Így történt, hogy Charles Dickens apja a londoni Marshalsea nevű adósok börtönébe került, ahová egész családja követte, kivéve az akkoriban 12 éves Charles-t, ő a közelben különböző nyomorúságos albérletekben húzta meg magát és egy cipőpasztagyárban ragasztott címkéket.

Édesapját azonban rendszeresen látogatta és a többi börtönlakóval is összebarátkozott, később ezeket a korabeli pénztelen karaktereket írásaiban is felhasználta.

Charles Dickens // John & Charles Watkins, 34 Parliament St, London, Public domain, via Wikimedia Commons

London Bloomsbury negyedében található a Charles Dickens múzeum, abban az épületben melyben a legendás történetíró maga is élt és ami valójában az egyetlen olyan épen maradt ház melyet az író élete során lakott. A kiállítást meglátogatva kiderül, hogy Dickens nemcsak nagyszerű író volt, hanem fáradhatatlan társadalmi aktivista is.

Maga a kiállítás egy kis időutazás is, megtekinthetjük ugyanis hol írta remekműveit, hol ebédelt feleségével Catherine-nel és hogy hol szórakoztatták rengeteg vendégüket, habár házasságuk korántsem volt konfliktusoktól mentes.

Belépés után szinte azonnal elmerülünk a korabeli látványban, a családi ház máig megőrzött hangjaiban és illataiban. A polcokon ritka könyvek, a falakon csodálatos festmények, fotók körben pedig csupa személyes tárgy látható mely egyedülálló betekintést nyújt a művész életébe és a munkásságába.

John & Charles Watkins, 34 Parliament St, London, Public domain, via Wikimedia Commons
John & Charles Watkins, 34 Parliament St, London, Public domain, via Wikimedia Commons

A múzeumnak otthont adó ház az író életében is fontos szerepet töltött be, itt született ugyanis legidősebb lánya és néhány remekműve is itt íródott, többek között a Twist Olivér.

A múzeumról ide kattintva tudhattok meg többet, a hivatalos honlapjukon keresztül.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Dickens Museum, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Read more