A londoni Billingsgate Roman House and Baths (azaz a római kori lakóház és fürdő)

A londoni Billingsgate Roman House and Baths (azaz a római kori lakóház és fürdő)

Az talán sokak által ismert tény, hogy Londont a rómaiak alapították hozzávetőleg 2000 éve, Londinium néven.

Abban a néhány száz évben (kr.u. 50 - 410) amíg a rómaiak uralták a várost, rengeteg izgalmas épületet emeltek, melyek közül sokat már fel is tártak, sőt ezek közül némelyek látogathatóak is.

photo by Idegenvezetés London

A látogatható helyszínek közé tartozik a Billingsgate Roman House and Baths névre hallgató feltárt rom is, mely gyakorlatilag egy római kori arisztokrata lakóház és fürdő maradványait rejti.

A teljes lakóház rekonstrukciója // photo by Idegenvezetés London

A City of London (mint London óvárosa) régi zegzugos utcácskái alatt gazdag római történelem húzódik meg, amelynek egy része szerencsésen túlélte az azóta eltelt ezredéveket.

photo by Idegenvezetés London

Maga a Billingsgate feltárás a londoni Lower Thames Street-en található egy irodaház alatt és méltán állíthatjuk, hogy az egyik legérdekesebb római kori maradvány az egész városban.

A kutatók szerint kr.u. 150 körül épülhetett, majd jó 100 évvel később bővíthették és egészen a Római Birodalom bukásáig és ezzel együtt a rómaiak Londonból való távozásáig lakott volt. Nagy valószínűséggel egy korabeli arisztokrata család lakhatta már csak a mérete és értéke miatt is, akik azután valószínűleg generációkon át örökíthették azt az utódokra.

A római fürdő épületének modellje  / photo by Idegenvezetés London

A feltárt romok nem mutatják az épület teljes alapterületét ugyanis azt nagyon nehéz a sűrű felszíni beépítés miatt tovább kutatni, de szerencsére a nagyon izgalmas római fürdő részleg a maga teljességében látható.

A rómaiak építészetileg meglehetősen fejlettek voltak, házaikat pl. padlófűtéssel látták el, melynek nyomai itt is felfedezhetőek, valamint a hideg és melegvizes fürdőket is mint társasági helyszínek használhatták.

photo by Idegenvezetés London

A belépéshez ide kattintva tudtok jegyet fogalalni, a föld alatti sétához pedig jár egy helyi szakmai vezető is aki tövéről-hegyére elmagyarázza a teljes feltárás mikéntját és azt is hogy pontosan hol mit is látunk.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz, ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota