A legszebb rózsakertek Londonban

A legszebb rózsakertek Londonban

A rózsát mindenki nagyon kedveli, nem csak azért mert számtalan formában színben és illatban találkozhatunk vele, hanem mert igen kecses és hosszan díszítő növény a kertekben, parkokban.

Londonban is találkozhatunk rózsakertekkel, nem is akármilyenekkel, egyik szebb és nagyobb mint a másik, most ezekből hoztam egy rövid válogatást.

Queen Mary's Garden, Regent's Park

Kezdjük is a sort a város legkiterjedtebb rózsaültetvényével, ahol körülbelül 12 000 tő rózsát találunk 85 fajtából. Az ültetvényt kör alakban rendezték el, amit pergolák vesznek körül, így a futórózsák is megmutathatják gyönyörű színeiket.
Számunkra magyaroknak különösen kedves ez a helyszín, ugyanis a kert névadója a bizonyos Queen Mary, azaz V. György király felesége magyar felmenőkkel rendelkezett. Az ő történetét ide kattintva tudjátok elolvasni.

The Rose Garden, Hyde Park

Az itteni kert méretében és változatosságában ugyan elmarad a Regent's Park ültetvényétől, de nagyon kellemes a sok gyönyörű virágzó bokor mellett sétálgatni. Itt a rózsák más lágyszárúakkal és sövényekkel is keverednek, de a koncepció szerint az elrendezés egy trombita vagy kürt szájára emlékeztet, a virágok pedig az említett hangszerekből származó hangjegyek.

The Rose Garden, Kew Gardens

A hatalmas londoni botanikai paradicsomban, a Kew Gardens-ben közvetlenül a Pálmaház mögött található a fő rózsakert, a pompás üvegház, amely egy tóra néz. A kertben már az 1920-as évek óta van rózsa bemutató, de az elmúlt néhány évben kibővítették és az állományt újratelepítették.

The Rose Garden, Holland Park

A gyönyörű Holland Park központjában található az Orangery nevű épület, ahol a kávézó és az istálló udvara között találjuk az aprócska, mintegy 9 virágágyásből álló de annál precízebben összeválogatott rózsaültetvényt.

Ranger's House Rose Garden, Greenwich

Greenwich városrészben a Ranger's House nemcsak a cseresznyevirágzás kiemelt helyszíne Londonban, hanem egy kis rózsakertnek is helyt ad. A Greenwich Park saját kertje a dél-keleti csücsökben található, az épület vöröstéglás homlokzata pedig tökéletes hátteret kínál a színpompás virágok számára.

The Rose Garden, Hampton Court Palace

Bár a Hampton Court építése VIII. Henrik királyhoz köthető, a rózsakertet nem az ő idejében telepítették, sőt mi több meglehetősen friss telepítés, előtte ugyanis a területet konyhakertként hasznosították. Maga a palota kert egyébként meglehetősen nagy, összesen 60 hektár, úgyhogy érdemes benne nem eltévedni.

Amellett hogy szép, az egyik legfontosabb virágszimbólum is a nyugati világban, a szépséget, a szerelmet, a titoktartást, az életet, a vért, a halált és az újjászületést jelképezi. Az  iszlámban a rózsa a férfi szépséget, valamint Mohamednek és két fiának a vérét jelenti, a szabadkőműveseknél pedig a három rózsa fényt, szeretetet és életet jelent.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more