Londonban nagyon sok, a királyi családhoz köthető emléket találhatunk, de kevés olyan van ami felvehetné a versenyt a lenyűgöző Hampton Court Palotával melyet a város nyugati oldalán találunk, nem messze a Richmond Parktól.

alt

1236-ban a Hampton Court Palace helyén még csupán a jeruzsálemi Szt. János máltai lovagok majorsága állt, első ismert bérlője csak 1494-ben érkezett, egy bizonyos Giles Daubeney, aki VII. Henrik lordkancellárja volt és akit a király és felesége gyakran meglátogatott rezidenciáján. 1514-ben szerezte meg a területet a máltai lovagoktól 99 éves bérletre Thomas Wolsey, York-i érsek, aki ekkoriban VIII. Henrik közeli jó barátja volt és aki az épületből ragyogó püspöki palotát varázsolt. Wolsey és a király kapcsolata később megromlott, mivel a bíboros nem volt hajlandó a pápánál közbenjárni VIII. Henrik Aragóniai Katalinnal kötött házasságának érvénytelenítése érdekében. A „küzdelemből” a király jutott ki győztesen: elvált, elvehette feleségül Boleyn Annát, Worsey pedig örökre kegyvesztett lett, elveszítette Hampton Court-ot is.

alt

1540-re a palota Európa egyik legpompásabb királyi palotája lett, ahol tenisz és bowling pályák, vadászpark, több mint 3000 nm-es konyha, kápolna, gyönyörű ebédlő (Great Hall) és rengeteg kényelmes vendégszoba állt rendelkezésre. A palotában folyóvíz is volt, sőt feljegyzések szerint 1546. augusztusában VIII. Henrik udvartartásának 1300 tagját, valamint a francia nagykövetet és kétszáz fős kíséretét vendégelte itt meg hat napon keresztül.

alt

Henrik utódjai is szívesen használták a pompás palotákat melyeket a király hátrahagyott, így történt hogy Henrik fiát Edward-ot palotában keresztelték meg, Mária királynő 1554-ben itt töltötte mézesheteit vagy hogy I. Erzsébet (1558-1603) pedig többnyire itt fogadta a külföldi delegációkat. I. Jakab (1603-1625) idejében a palota funkciója némileg megváltozott, mivel Jakab inkább az élvezetek – bálok, lakomák – helyszínéül használta. Jakab fia, I. Károly (1625-1649) uralkodása idején új teniszpálya épült, a kert szökőkútjainak működtetéséhez 11 mérföldről idevezettette a vizet, de bővítette a királyi festmény-gyűjteményt is. A köztársaság és a protektorátus évei (1649-1660) alatt, a puritanizmus jegyében szerte Angliában pusztultak az értékek. Hampton Court és több kincse azonban megmenekült, mivel Oliver Cromwell saját használatára és élvezetére használta a palotát. Szívesen töltötte itt a hétvégéket, dolgozott, vadászott, zenét hallgatott. Lánya, Mária esküvőjét is itt, a királyi kápolnában (Chapel Royal) tartották. A restauráció idején trónra kerülő II. Károly (1660-1685) ugyan jobban kedvelte a Windsor-i palotát, de szeretőinek egyike, Barbara Villiers, Castlemaine grófnője és törvénytelen gyermekük itt élt.

alt

Hampton Court következő fénykorát III. Vilmos (1689-1702) és II. Mária (1689- 1694) uralkodása alatt élte. Teljesen átalakították a Hampton Court keleti és déli oldalát, a Tudor tornyokat és kéményeket nagystílű és elegáns barokk külső váltotta fel, de a kertet szintén felásták, átszerkesztették. Anna királynő (1702-1714) ugyan jobban kedvelte Hampton Court-nál Windsort és Kensingtont, de - kora és egyre romló egészsége ellenére - gyakran vadászott itt. Anna királynő halála a Stuart dinasztia végét is jelentette. A Hanoveri dinasztiából származó I. György (1714-1727) szégyenlős ember volt, nem szerette a ceremóniákat, nem beszélt angolul és ideje nagy részét is inkább Hanoverben igyekezett tölteni, feleségét pedig sosem hozta el Angliába. Fia, a walesi herceg és felesége (a későbbi II. György és Caroline királyné) azonban nagyon is kedvelte Hampton Court-ot. II. György uralkodása alatt ismét teljes pompájában ragyogott a királyi és királynői lakosztály (King's and Queen's Apartments). II. György halála után már sosem lakott királyi család a palotában. III. György (1760-1820) uralkodása alatt a palotát kisebb-nagyobb részekre darabolták és ún. „hála-és-szívesség” lakások labirintusa került itt kialakításra. Ez azt jelentette, hogy a királynak nagy szolgálatot tevő emberek és háznépük költözhetett be egy-egy lakosztályba. Ezek átlagos nagysága 12-13 helyiség volt, de a legkisebb csupán 4 szobából, a legnagyobb pedig csaknem 40 helyiségből állt.

alt

A következő két évszázadban a legkülönbféle lakói voltak a palotának. Pl. Lady Baden-Powell, a cserkész mozgalom megalapítójának özvegye, de itt lakott a híres fizikus, Prof. Michael Faraday (1791-1867) is.
1838-ban a fiatal Viktória királynő (1837-1901) megnyitotta a palotát az érdeklődő nagyközönség előtt, annak ellenére hogy eddig csupán a társadalmi ranglétrán magasabb helyet elfoglalók tehettek egy gyors látogatást, némi díj ellenében a palotában. Ezt követően azonban az alsóbb néposztályok előtt is nyitva állt a palota kapuja. Ennek ugyanakkor az is következménye lett, hogy több helyen letépték a tapétákat, sőt festmények, bútorok tűntek el. Végül 1838 és 1900 között sor került a palota restaurálására, Tudor-kori állapotának visszaállítására.
1986-ban a királyi lakosztály jelentős része tűzvész áldozata lett és az újjáépítés évekig tartott, csak 1995-ben fejeződött be.

A rengeteg látnivaló között érdemes megemlíteni a következőket:

  • Wolsey szobák: Ezekben a szobákban három ember személyes történetét ismerhetjük meg: Aragóniai Katalinét, aki 24 éven át volt VIII. Henrik felesége, Thomas Wolsey-ét, aki szintén hihetetlen magasságokat és mélységeket járt meg királya mellett, és VIII. Henrikét, aki azonban nem a kövér, erőszakos, szoknyabolond öreg király képében jelenik meg, hanem a fiatal, a zenét és irodalmat kedvelő, bátor fiatal királyé.
  • Királynő lakosztályai: itt megtekinthető a királynő hálószobája és fürdőszobájai
  • Privy Garden (Privy Kert): az 1702-es, III. Vilmos korabeli állapotnak megfelelően aprólékos gonddal állítottak helyre, a híres sövény-labirintussal (Maze) együtt
  • Tudor konyhák

Hampton Court Palace honlapja: www.hrp.org.uk/hampton-court-palace