London bővelkedik a különleges látnivalókban, ezek sorába könnyedén beleillik a varrógép múzeum is, mely ingyen látogatható a város dél-nyugati részén. A múzeum nyitvatartása azonban eléggé limitált, így látogatás előtt érdemes tájékozódni.

alt

A bemutató felöleli mind a háztartási és ipari varrógép történelmet az 1850 és 1950 közötti időszakból. A gyűjteményt a wimbledoni, Varrógép Társaság nevű cég ügyvezető igazgatója, Mr Ray Rushton hozzávetőleg 50 éves munkával állította össze. Mára már a 600 darabos gyűjteményben számos ritkaság található, többek között Charlie Chaplin varrógépe is.

alt

A legkülönlegesebb kiállított darab azonban mégis az a gép, amelyet Viktória királynő legidősebb lánya - Victoria Adelaide Mária Lujza (más néven Vicky) - esküvői ajándékként kapott. A gép egy ritka Wheeler&Wilson típusú varrógép, melynek eladási mutatói az ajándékozás után csúcsokat döntöttek, ugyanis mindenki a királyi géphez hasonló varrógépre vágyott. A királyi család gyermekeire egy angol özvegy, Mrs. Wakelin vigyázott hosszú éveken át, majd mikor elhagyta a családot a varrógépet megkapta búcsúajándékként.

alt

A múzeum honlapja: www.craftysewer.com/acatalog/London_Sewing_Machine_Museum.html