A kínai holdújév: 2024 a Sárkány éve Londonban is

A kínai holdújév: 2024 a Sárkány éve Londonban is

A londoni Shaftesbury Avenue-tól délre, a város szívében fekszik Chinatown, azaz a néhány utcát számláló Kínai negyed. Erről számos kínai csemegeüzlet, étterem, áruház, díszes utcai lámpa és boltív árulkodik, de nem csak a keleti ízek szerelmesei találják meg itt számításaikat, hanem a gyógyfüvek és a természetgyógyászat hívei is.

Vasárnaponként piacnapot tartanak egzotikus ételekből, de az igazi látványosság és élmény mégis a kínai holdújév, amikor maszkos, jelmezes emberek lepik el az utcákat.

Az kínai új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségére igaz, hogy a tavaszünnep az európai naptár február 4‑éjéhez legközelebb eső újhold napján van, tehát ez azt jelenti, hogy a tavaszünnep mindig január 21. és február 21. közé esik. A gyakorlatban a kínaiak a hivatalos naptárakból tudják meg, hogy az adott évben mikor tartják legnagyobb ünnepüket.

Idén a dátum 2024. február 10. szombat

Az új év kezdete két célt szolgál: a kínai nagy családok tagjai összegyűlnek és megajándékozzák egymást, másrészt pedig ilyenkor búcsúztatják az óévet, és biztosítják a szerencsét az új évre. Mivel az újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon.

Az újév napjára különleges szabályok vonatkoznak. Nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, halált, kísérteteket emlegetni – a „négyes” szám (四, szi) kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik, mint a „halál” (死, szi).
Az elmúlt évet sem ajánlatos emlegetni, hiszen a nap célja az, hogy bőséget hozzon az új évben. A sírás sem megengedett: ha ugyanis valaki sír az év első napján, akkor egész évben sírni fog. Ezért ezen a napon, bármilyen rosszak legyenek is, a gyerekeket sem szabad megfenyíteni.

Az újévi szokásokhoz tartozik a „piros tasak” (红包, hungpao) ajándékozása is: egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s ezt adják a gyerekeknek, illetve a nőtlen fiatalembereknek. Az összegnek páros számnak kell lennie, a páratlan számok ugyanis bajt hoznak mind az ajándékozónak, mind a megajándékozottnak. A piros tasak felbontása az ajándékozó előtt, ha szerencsétlenséget nem is hoz, de udvariatlanságnak számít.

A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak. Piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt, hogy biztosítsák a család gyarapodását.

Londonban a kínai újév ünneplése a kínai negyedben indul vasárnap délelőtt 10 órakor és a menet a Trafalgar térre nagyjából 11 óra környékén ér. A felvonulás útvonala a következő lesz: Duncannon Streeten (Trafalgar tér mellett) - Charing Cross Road - Shaftesbury Avenue - Rupert Street.

photo origin: londonist.com

Az idei év a Sárkány éve lesz, mely állat a legerősebb így elsősorban az erőt, bölcsességet, szerencsét és jólétet képviseli. A sárkány tavasszal az égig szökik, repül felhőkön túl, míg ősszel lebukik az óceánok legmélyére, ezért ébredése a földi energia megújhodását jelzi. Gyors energiák, nagy változások – ez biztosan jellemző lesz a következő esztendőre. Ahogy az is, hogy mindezek a változások a javunkat fogják szolgálni. Amikor a sárkány évét üdvözöljük, általában azt tartják, hogy különösen kreatív, szerencsés és nagy lehetőségekkel teli év vár ránk. A Sárkány éveket jelentős világi szintű, globális események elmozdulásai is fémjelzik, ezekben az években jelentős előrelépések történhetnek a nemzetközi kapcsolatok, a kereskedelem és a diplomácia terén is.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Buy Me A Coffee

Read more