A hidegháború egyik legrejtélyesebb gyilkosságának londoni története: a Georgi Markov merénylet

1978 szeptember 7-én egy nagy port felvert ügynökgyilkosság történt Londonban, a Waterloo híd egyik buszmegállójában. Georgi Markov egy bolgár származású népszerű televíziós kommentátor és író a megállóban várakozott, mikor combja hátsó oldalán hirtelen fájdalmat érzett. Megfordulva egy esernyőjét felemelő embert látott, aki idegen akcentussal elnézést kért majd elsietett. Markov dolgozni ment, de munkahelyén már a combjában érzett fájdalomra panaszkodott, így nem sokkal később haza is ment. Beteg lett, magas láza volt és felduzzadtak a nyirokcsomói így másnap kórházba vitték. Combjának röntgenképe semmi rendelleneset nem mutatott és vérképe nem utalt fertőzésre, ennek ellenére antibiotikum kezelést kapott azonban szeptember 11-én vese- és szívkárosodások miatt meghalt.

alt

Georgi Ivanov Markov (1929-1978) az 1960-as években Bulgária-szerte ismert személyiség, valamint Todor Zsivkov a Bolgár Kommunista Párt főtitkárának személyes kedvence és pártfogoltja volt. Azonban a politikai rendszerből kiábrándult író később disszidált és 1971-től kezdve már a BBC bolgár adásának, a Deutsche Wellének és a Szabad Európa Rádiónak dolgozott. Műsoraiban kritizálta a kommunista Bulgáriát és személyesen Zsivkovot is gúnyolta. Sokak szerint halálának közvetlenül is köze lehet ellenzéki munkásságához.

alt

A történetről készült teljes dokumentumfilmet itt találjátok:

  1. www.northcountrypublicradio.org

  2. www.travelchannel.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!