A ház ahol Charles Darwin élt és dolgozott - Down House

Charles Darwin (1809-1882) a híres angol természettudós neve valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng, hiszen ő volt a máig híres és elismert evolúcióelmélet kidolgozója az 1800-as évek közepén.

alt

alt

Már 8 évesen ásványokat, kagylókat, pecséteket és pénzérméket kezdett gyűjteni, apja pedig remélte, hogy Charles átveszi majd a család orvosi tradícióit, de ő ennek ellenére otthagyta az egyetemet. Apja sebtében beíratta hát teológiára de Darwin innen is hamarosan kilépett, mondván ő olyan magyarázatot akar kérdéseire amihez nem szükséges Isten. 1831-ben alkalma lett egy földkörüli kutatóexpedíción részt venni ami meg is pecsételte sorsát. Évekig tartó utazásai alatt bejárta Dél-Amerikai országait, érintette Afrika déli-csücskét, Új-Zélandot, Ausztráliát és számos kisebb szigetet is. 1836-ban visszatért Angliába, ahol olyan fogadtatásban volt része, amilyenről álmodni sem mert volna.

alt

A London dél-keleti részén található házba (Down House) 1838 ban költözött mely épület manapság Darwin Múzeumként működik. Itt végezte el számtalan kutatását és írta meg átfogó és világhíres evolúcióról szóló munkáját, a Fajok eredetét.

alt

alt

A gyönyörűen karbantartott épületben akár egy napot is könnyedén eltölthetünk míg körbejárjuk a hatalmas és pompás kertet valamint a ház különböző szobáit melyekben gyönyörű angolsággal Sir David Attenborough hangja kalauzolja a látogatókat. A kertben érdemes felfedezni az üvegházat, a benne lakó húsevő növényekkel és bájos orchideákkal együtt, míg a szobákban Darwin életének színtereit csodálhatjuk meg, pontosan úgy ahogyan azokat a tudós még életében használta. Az első emeleti díjnyertes kiállítás fantasztikus kincseket rejt, többek között például a ’Fajok eredete’ munkájának kéziratát, Darwin kalapját, mikroszkópját és jegyzetfüzetét.

  1. arc-anglerfish-arc2-prod-shropshirestar-mna.s3.amazonaws.com

  2. www.darwinproject.ac.uk

  3. www.english-heritage.org.uk

  4. i.ytimg.com

  5. guildfordwoking.humanist.org.uk

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!