Charles Darwin (1809-1882) a híres angol természettudós neve valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng, hiszen ő volt a máig híres és elismert evolúcióelmélet kidolgozója az 1800-as évek közepén.

alt

alt

Már 8 évesen ásványokat, kagylókat, pecséteket és pénzérméket kezdett gyűjteni, apja pedig remélte, hogy Charles átveszi majd a család orvosi tradícióit, de ő ennek ellenére otthagyta az egyetemet. Apja sebtében beíratta hát teológiára de Darwin innen is hamarosan kilépett, mondván ő olyan magyarázatot akar kérdéseire amihez nem szükséges Isten. 1831-ben alkalma lett egy földkörüli kutatóexpedíción részt venni ami meg is pecsételte sorsát. Évekig tartó utazásai alatt bejárta Dél-Amerikai országait, érintette Afrika déli-csücskét, Új-Zélandot, Ausztráliát és számos kisebb szigetet is. 1836-ban visszatért Angliába, ahol olyan fogadtatásban volt része, amilyenről álmodni sem mert volna.

alt

A London dél-keleti részén található házba (Down House) 1838 ban költözött mely épület manapság Darwin Múzeumként működik. Itt végezte el számtalan kutatását és írta meg átfogó és világhíres evolúcióról szóló munkáját, a Fajok eredetét.

alt

alt

A gyönyörűen karbantartott épületben akár egy napot is könnyedén eltölthetünk míg körbejárjuk a hatalmas és pompás kertet valamint a ház különböző szobáit melyekben gyönyörű angolsággal Sir David Attenborough hangja kalauzolja a látogatókat. A kertben érdemes felfedezni az üvegházat, a benne lakó húsevő növényekkel és bájos orchideákkal együtt, míg a szobákban Darwin életének színtereit csodálhatjuk meg, pontosan úgy ahogyan azokat a tudós még életében használta. Az első emeleti díjnyertes kiállítás fantasztikus kincseket rejt, többek között például a ’Fajok eredete’ munkájának kéziratát, Darwin kalapját, mikroszkópját és jegyzetfüzetét.