A Harrods titkai

Nagyon valószínű hogy a londoni Harrods a világ leghíresebb áruháza, a maga gigantikus épületével és ikonikus zöld színével szinte a világ minden táján ismerik. Történelme során sok érdekesség történt a falak között, nézzünk most meg ezek közül néhányat.

Anglia első mozgólépcsője
Egy szerdán, 1898 novemberében elindult Anglia első mozgólépcsője az áruházban, mely olyannyira újszerű és szokatlan volt a vendégek körében, hogy sokakat az első kipróbálás után az ájulás kerülgetett. Szerencsére a Harrods mindenre gondolt, így a gyengélkedő vásárlókat a személyzet brandy-vel és repülősóval várta odafent.

alt

Tiara Triangle (Tiara háromszög)
A Harrods áruházat körülvevő három négyzetmérföldnyi területet Tiara Triangle néven emlegetik, ugyanis azt beszélik, hogy az áruház vevőinek 60%-a ezeken a környékeken lakik, név szerint a jómódú Kensington és Knightsbridge kerületekben.

Kötelező viselet
A Harrods áruház mindig is a jómódú ügyfeleiből élt így nem meglepő módon ügyfélszabályzatában még arra is külön kitérnek, hogy milyen öltözetben lehet belépni az épületbe. Az 1989-ben kiadott szabályzat ma is érvényes, bár nem kötelező érvényű így ottjártunkkor biztosan láthatunk néhány turistát amint éppen ezen szabályokat szegik meg:
- tartózkodni kell az olyan ruha viselésétől ami felfedi intim testrészeinket, vagy másokat sértő tetoválásainkat - bukósisakban a boltban tartózkodni nem szabad - hátizsákot kézben fogva vagy magunk elé véve vihetünk csak be, háton viselni szabályellenes A következö irányelv már a technikai fejlődést idézi:
- biztonsági okokból előfordulhat, hogy meg kell kérniük ügyfeleiket, hogy ne viseljék Google szemüvegüket olyan területeken ahol tilos a fényképezés

alt

Harrodsville
A Harrods név még Új-Zélandon is ismert, bár ez nem feltétlenül jó dolog. 1986-ban az áruház tulajdonosa az egyiptomi származású Mohammed Al Fayed indított jogi pert Henry Harrod ellen, aki egy helyi kisbolt tulajdonosa az új-zélandi Otorohangaban. Harrod nagyon szerette volna éttermének a Harrods nevet adni, melyet természetesen Al Fayed minden eszközzel szeretett volna megakadályozni. Válaszul a jogi procedúrára, a városka minden vállalkozása a nevét Harrodsra változtatta sőt a Kerületi Tanács ideiglenesen még a város nevét is átírta Harrordsville-re. A média persze felkapta a hírt, mire Al Fayed ejtette az egész ügyet.

A Harrods fényei
Az ikonikus kivilágításhoz mintegy 11-12.000 izzót használnak fel, a pletykák szerint ebből körülbelül 300-at kell egy nap kicserélni. A fények a tisztelet jeleként eddig csak egyszer maradtak kikapcsolva, 1997-ben, Diana és Dodi Al Fayed (a tulajdonos fia) halálos autóbalesete után.

alt

Az épület ezüst másolata
Sajnos ma már nincs kiállítva, de az áruházban őriznek egy 1927-ben készült kicsinyített ezüst másolatot az épületről, melyet a Harrods akkori tulajdonosa a Selfridges áruház tulajdonosától kapott. Az ajándék igazából egy fogadás eredménye, a két áruház ugyanis mindig is nagy riválisa volt egymásnak. 1927-ben arra kötöttek fogadást, melyikük fog nagyobb nyereséget elkönyveli az év végére, melyet akkor a Harrods nyert.
(Kis)állat osztály

A Harrods Pet Store az a Harrods kisállat kereskedése gazdag ügyfelei részére 2014-ig akár exotikus állatokat is beszerzett. Christiant az oroszlánt például az áruházban vásárolták 1969-ben, de a drámaíró Noel Coward is innen jutott hozzá egy krokodilhoz, mint karácsonyi ajándékhoz, Ronald Reagan pedig innen rendelt telefonon egy elefántot melyet azután Gertie névre keresztelt.

alt

  1. 68.media.tumblr.com

  2. assets.londonist.com

  3. i.ytimg.com

  4. c1.staticflickr.com

Benedek Ágota

Magyar idegenvezető Londonban. Ha velem sétálsz megmutatom London azon arcát amely az útikönyvekben nem szerepel, de izgalmasabb mint a ’hivatalos’ útvonal. :) www.facebook.com/idegenvezeteslondon

London

Subscribe to Idegenvezetés Londonban

Get the latest posts delivered right to your inbox.

or subscribe via RSS with Feedly!