Nagyon valószínű hogy a londoni Harrods a világ leghíresebb áruháza, a maga gigantikus épületével és ikonikus zöld színével szinte a világ minden táján ismerik. Történelme során sok érdekesség történt a falak között, nézzünk most meg ezek közül néhányat.

Anglia első mozgólépcsője
Egy szerdán, 1898 novemberében elindult Anglia első mozgólépcsője az áruházban, mely olyannyira újszerű és szokatlan volt a vendégek körében, hogy sokakat az első kipróbálás után az ájulás kerülgetett. Szerencsére a Harrods mindenre gondolt, így a gyengélkedő vásárlókat a személyzet brandy-vel és repülősóval várta odafent.

alt

Tiara Triangle (Tiara háromszög)
A Harrods áruházat körülvevő három négyzetmérföldnyi területet Tiara Triangle néven emlegetik, ugyanis azt beszélik, hogy az áruház vevőinek 60%-a ezeken a környékeken lakik, név szerint a jómódú Kensington és Knightsbridge kerületekben.

Kötelező viselet
A Harrods áruház mindig is a jómódú ügyfeleiből élt így nem meglepő módon ügyfélszabályzatában még arra is külön kitérnek, hogy milyen öltözetben lehet belépni az épületbe. Az 1989-ben kiadott szabályzat ma is érvényes, bár nem kötelező érvényű így ottjártunkkor biztosan láthatunk néhány turistát amint éppen ezen szabályokat szegik meg:

  • tartózkodni kell az olyan ruha viselésétől ami felfedi intim testrészeinket, vagy másokat sértő tetoválásainkat
  • bukósisakban a boltban tartózkodni nem szabad
  • hátizsákot kézben fogva vagy magunk elé véve vihetünk csak be, háton viselni szabályellenes
    A következö irányelv már a technikai fejlődést idézi:
  • biztonsági okokból előfordulhat, hogy meg kell kérniük ügyfeleiket, hogy ne viseljék Google szemüvegüket olyan területeken ahol tilos a fényképezés

alt

Harrodsville
A Harrods név még Új-Zélandon is ismert, bár ez nem feltétlenül jó dolog. 1986-ban az áruház tulajdonosa az egyiptomi származású Mohammed Al Fayed indított jogi pert Henry Harrod ellen, aki egy helyi kisbolt tulajdonosa az új-zélandi Otorohangaban. Harrod nagyon szerette volna éttermének a Harrods nevet adni, melyet természetesen Al Fayed minden eszközzel szeretett volna megakadályozni. Válaszul a jogi procedúrára, a városka minden vállalkozása a nevét Harrodsra változtatta sőt a Kerületi Tanács ideiglenesen még a város nevét is átírta Harrordsville-re. A média persze felkapta a hírt, mire Al Fayed ejtette az egész ügyet.

A Harrods fényei
Az ikonikus kivilágításhoz mintegy 11-12.000 izzót használnak fel, a pletykák szerint ebből körülbelül 300-at kell egy nap kicserélni. A fények a tisztelet jeleként eddig csak egyszer maradtak kikapcsolva, 1997-ben, Diana és Dodi Al Fayed (a tulajdonos fia) halálos autóbalesete után.

alt

Az épület ezüst másolata
Sajnos ma már nincs kiállítva, de az áruházban őriznek egy 1927-ben készült kicsinyített ezüst másolatot az épületről, melyet a Harrods akkori tulajdonosa a Selfridges áruház tulajdonosától kapott. Az ajándék igazából egy fogadás eredménye, a két áruház ugyanis mindig is nagy riválisa volt egymásnak. 1927-ben arra kötöttek fogadást, melyikük fog nagyobb nyereséget elkönyveli az év végére, melyet akkor a Harrods nyert.
(Kis)állat osztály

A Harrods Pet Store az a Harrods kisállat kereskedése gazdag ügyfelei részére 2014-ig akár exotikus állatokat is beszerzett. Christiant az oroszlánt például az áruházban vásárolták 1969-ben, de a drámaíró Noel Coward is innen jutott hozzá egy krokodilhoz, mint karácsonyi ajándékhoz, Ronald Reagan pedig innen rendelt telefonon egy elefántot melyet azután Gertie névre keresztelt.

alt