A hammersmith-i szellemgyilkosság Londonban

A hammersmith-i szellemgyilkosság Londonban

Időutazásra invitállak benneteket, vissza egészen 1804 januárjának Londonába, amikor is a város lakói furcsán kezdték magukat érezni. Az elmúlt három hónapban Hammersmith városrészben többször is feltűnt egy szellem de arra azért senki sem számított, hogy hamarosan véres fordulatot vesz az ügy és gyilkosságot tárgyalnak majd a bíróságon.

A „hammersmith-i szellemet” először 1803 novemberében észlelték, de ez a kísértet nem csupán nyugat-London környéken lebegett: állítólag emberekre támadt és többen azt állították, hogy mintha fizikailag is megragadták volna őket a Hammersmith-templom udvarában és annak környékén.

Egyesek szerint a látomás egy olyan ember szelleme volt, aki öngyilkosságot követett el és akinek lelke nem talált megnyugvásra. Felbukkanásának leírása meglehetősen változatos volt, de a legtöbben arra emlékeztek, hogy magas volt és fehéres színű.

A hammersmith-i szellem / The original uploader was Colonel Warden at English Wikipedia., Public domain, via Wikimedia Commons

Mások azonban szkeptikusak voltak, főleg miután az egyik tanú azt állította, hogy látta amint a kísértet eldobott egy fehér asztalterítőt, mielőtt elrohant volna. Ennek ellenére sok helyi lakos kitartott az állítólagos természetfeletti jelenség lehetősége mellett.

A szellem-hisztéria olyan méreteket öltött, hogy a helyi kőművest, Thomas Millwoodot a felesége többször is figyelmeztette, hogy a szokásos fehér munkaruhája helyett válasszon másmilyent, mert panaszkodnak az emberek, hogy folyton megijednek tőle. Millwood azonban badarságnak tartotta az egész szellemtörténetet, így a fehér ruháját sem cserélte másra.

1804. január 3-án, miután a környékbeliek megelégelték a szellemtörténeteket, egy bizonyos Francis Smith úgy döntött, hogy pisztolyt vesz magához és kézre keríti a hírhedt szellemet. Arra nehéz ugyan választ adni, hogy szerinte a pisztolygolyó milyen sebesülést okozhatna egy szellemlényben, minden esetre Smith nekiindult az éjszakának.

A Hammersmith városrészben álló Black Lion (azaz Fekete Oroszlán) nevű ivó meglehetősen népszerű volt, Millwood a kőműves pedig éppen itt halad el, útban hazafelé a fehér munkásruhájában. Smith a rejtekhelyéről rákiáltott "Ki vagy te és mi vagy?" de a választ meg sem várva azonnal lelőtte.

Gyorsan kiderült azonban, hogy az áldozat nem szellem és Millwoodot a közeli Black Lion fogadóba vitték, de sajnos már késő volt.

A gyilkosság tárgyalása a londoni Old Bailey-ben (azaz a korabeli központi bíróságon) történt. Smith bevallotta, hogy lelőtte Millwoodot, de azt állította, hogy őszintén az hitte, szellem. A bíróság azonban szándékos gyilkosságra módosította a vádakat és Smith-t halálra ítélték. Később fellebbezések és komoly ügyvédi munka eredményeként a büntetését egy év börtönre csökkentették.

Később azonban az ügy újabb fordulatot vett, amikor jelentkezett egy szemtanú, egy bizonyos John Graham nevű ember, állítva hogy egy pár alkalommal ő maga öltözött be szellemnek, hogy az eredeti kísértet történetben hívőket fehér lepedőbe öltözve ijesztgesse.

Ahogy telt múlt az idő, a hammersmith-i szellem történet is a legendák ködébe veszett, azonban a szerencsétlen gyilkosságra a ma is működő Black Lion ivó oldalán egy emléktábla emlékeztet.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az  "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Read more