Az angol történelem igazán nem szűkölködik meglepő fordulatokban és ezek sorába kiválóan beleillik Richmond hercegének, Henry Fritzroy-nak a története, aki egy alkalommal majdnem király lett, de azután a történelem kereke mégiscsak másként fordult.

Henry Fritzroy maga volt az élő bizonyítéka annak, hogy a rettegett VIII. Henry király csakugyan képes volt fiú utódot nemzeni. Az egyetlen probléma ezzel a fogantatással azonban az volt, hogy édesanyja Elizabeth Blount nem volt a király felesége, valójában csak számos szeretőjének egyike volt.

alt
VIII. Henry király

A király egy időre gondolkodóba is esett, hogy vajon szükséges-e neki a törvényes feleségekkel tovább próbálkozni a megfelelő utóláson, avagy talán egyszerűbb lenne a törvénytelen fiút törrvényessé tenni. Az bizonyos, hogy a fiút nem rejtették el a nagyközönség színe elől, ugyanis 1525-ben, a hatodik születésnapján megkapta a Nottingham grófja kitüntető címet, Richmond és Somerset hercegségekkel egyetemben.

alt

Iskoláit a kor legnevesebb tanítói segítségével végezte, de mint apja, a kis Henry is imádta a sportokat és a vadészatot. Apja kiköpött mása lett, sokan már arról is beszélni kezdtek, hogy érdemes lenne megtenni Írország királyának, amint eléri a nagykorúságot. Apja beavatta a poltika rejtelmeibe és akkori felesége, Boleyn Anna segítségével még egy kiváló feleséget is kerítettek neki, aki nem volt más mint Anna fiatal unokatestvére, Mary Howard.

alt
Boleyn Anna

1536-ban a parlament elfogadta a törvényt, mely lehetővé tette VIII. Henry számára, hogy utódát szabadon, minden megkötés nélkül jelölhesse ki. Mielőtt azonban az ifjabb Henry-t megnevezhette volna, a fiú tüdőgyulladással ágynak esett, majd két héten belül, 1536-ban 17 éves korában meghalt.

Halála után azonban státusza újra a régi lett és a történelembe is csak mint egy halott, törvénytelen utód került be, akiről jobb is elfeletkezni. Temetése is titokban zajlott, a lehető legkevesebb feltűnést keltve. Testét egy fa koporsóba helyezték és Thetford városba vitték, jó messzire Londontól, ahol azután csendben eltemették, a fiúról pedig többé senki sem beszélt.