Mostanában szinte minden nap szerepel a hírekben ez a híres londoni cím, sokat mégsem tudunk róla, csak annyit, hogy itt található a mindenkori hivatalban lévő brit miniszterelnök rezidenciája. Ennél azonban sokkal érdekesebb titkokat is rejt az épület, vegyük is őket sorra.

’The hot seat’ azaz a forró ülés
A hatalmas ház előszobájában található egy nagy fekete szék, melyet a korábbi időkben az éjjeliőr használt, szolgálati idejében. Az ülő alkalmatosság érdekessége, hogy az ülőfelület alatt egy fiókot találhatunk, ide a hideg téli estéken forró parazsat töltöttek, ez tartotta melegen az őrszemet a hosszú és hideg éjszakákon.

Hol a kulcslyuk?
Ha alaposabban szemügyre vesszük a bejárati ajtót, észrevehetjük hogy a Downing Street 10 szám alatt nincs helye a kulcsnak, maga a kulcslyuk tökéletesen hiányzik. A rejtély megoldása az, hogy az ajtó csak belülről nyitható így valaki folyton szolgálatban áll, hogy az érkezők bebocsátást nyerhessenek.

alt

Három épület egyben
Maga a mai Downing Street 10 szám, korábban három különálló épület volt, ezekből alakították ki a mai miniszterelnöki rezidenciát, aminek így már több mint 100 szobája van. A miniszterelnök és családja a harmadik emeleten lakik.

Történelmi részletek
Az épület dekorációjának egyes darabjai méltán nevezhetőek történelminek, ezek közé tartozik a bejárati ajtó fölött elhelyezkedő lámpa, az oroszlános kopogtató és a fekete-fehér padló az előszobában. Ezek mind Lord Frederick North idejéből maradtak ránk, ő 1770 és 1782 között volt az épület lakója.

alt

Háborús károk
A II. világháború alatt Londont ért légitámadás (a Blitz) a Downing Street-et sem kímélte, az épületet 1940. október 14-én bombatalálat érte. A robbanás komoly károkat okozott a konyhában és a hivatalos helyiségekben, úgy hogy Churchill ezalatt a közelben vacsorázott.

alt

Forró vonal
Margaret Thatcher miniszterelnökségének idején, 1982-ben építették ki a közvetlen telefonvonalat a Downing Street és a washingtoni Fehér Ház között.

A díszlépcső portréi
A hatalmas ház díszlépcsője mentén a falakat minden idők brit miniszterelnökeinek portréi díszítik, időrendi sorrendben.

alt

Preparált ajtók
A legfontosabb tárgyaló terem elkülönül a ház többi részétől, biztonságát a komoly hangszigetelés még tovább fokozza. A híres 10-es számú bejárati ajtó valójában edzett acélból készült és nem fából, mint ahogyan azt az emberek hajlamosak feltételezni.

Larry az őslakos
A Downing Street 10 szám alá beköltözők nem csak az ingatlant kapják meg, de jár vele Larry is, a ház macskája. Őt költözéskor nem lehet becsomagolni és elvinni, ő a házhoz tartozik, valamint érdekes tudni hogy ő is mentett macska, egyenesen a Battersea Dogs and Cats Home-ból azaz London legnagyobb állatmenhelyéről költözött a rezidenciába. A vezető főegerész titulus és maga a szokás hogy az udvartartáshoz a macskák is szorosan hozzátartoznak még VIII. Henrik király idejéből származik.

alt