A Buckingham Palota, azaz a mindenkori brit uralkodó hivatalos lakhelye olyan sokat szerepel a hírekben hogy azt gondolhatnánk, már mindent tudunk róla, pedig garantálhatom, ez messze nincs így. Most azonban elárulok egy csokorra való aprócska titkot az épülettel és lakóival kapcsolatban.

alt

Méretek
Maga az épület igencsak monumentális méretekkel bír, benne ugyanis 775 szoba található, melyből 19-et állami eseményekre tartogatnak, pl. mikor fogadásokat rendeznek magas rangú látogatók számára. További 188 szoba a személyzeté, 92 szoba iroda és 78 helyiség fürdőszoba...bár még így is marad több mint 470 szoba egyéb használatra.
A palota legnagyobb helyisége a Bálterem, mely 36.6 m hosszú és 18 m széles, ajtajait pedig 1856-ban nyitotta meg, amikor is egy fényes bált rendeztek benne a Krími-háború lezárását ünnepelvén.

alt

Maga a Krími-háború (1853-1856) a 19. század egyik legfontosabb európai háborújaként vonult be a történelembe,ugyanis átmenetileg megállította a hatalma csúcsán lévő Orosz Birodalom balkáni hatalmi törekvéseit és pontot tett az európai szárazföldi cári hegemónia végére.

A kert
A palota kertje a legnagyobb magán kert Londonban, pontosan 39 hold, azaz kicsivel több mint 22 hektár területű. A fő királyi székhely körül rengeteg virág pompázik tavasztól őszig, a palotához tartozó kert a benne lévő tóval lenyűgöző. Sajnos civilek csak évente három alkalommal, a királynő kerti fogadásain tehetnek benne egy rövid sétát, melyekre alkalmanként 8-8 ezer főt hívnak meg.

alt

A személyzet
Egy ekkora épülethez - ahol nem mellesleg maga az uralkodó is él - nyilván népes kiszolgáló személyzet tartozik, hozzávetőleg 800-an vannak. Közölük a legtöbben mindennapos munkákat végeznek, azonban vannak akik különleges pozíciókra szegődtek, róluk egy korábbi bejegyzésben olvashatsz: https://idegenvezetes-london.hu/furcsa-munkakorok-a-buckingham-palotaban/
A személyzet minden tagja használhatja az épületben található Királyi Postát (Royal Post) mely egyébként pont úgy néz ki mint anno 1941-ben, de a palotának van saját ATM-je is.

alt

Alagút a palota alatt
Elterjedt egy pletyka - melynek nagy valószínűséggel van némi valóság alapja - mégpedig az, hogy a Buckingham Palota alatt különböző titkos alagutak futnak. Szó van egy olyan alagútról mely a palotát a legközelebbi metró alagúttal köti össze, valamint egy másikról is, amely a londoni Whitehall-t (azaz a kormányzati negyedet) kapcsolja össze a palotával. További szóbeszéd tárgya, hogy van egy szintén titkos átjáró a Clarence House és a Palota között - itt lakik jelenleg II. Erzsébet fia, Charles herceg és felesége Kamilla.
Ami teljesen bizonyos az az, hogy az épület alatt fut keresztül London egyik elveszett folyója, a Tyburn. A nagy városrendezések és bővítések idején, a Victoriánus korban a Temzét tápláló több folyó is a föld alá kényszerült avagy a London alatti szennyvízcsatorna rendszer része lett.

alt

Helikopterek
A palota kertjében a legelső helikopter 1953-ban szállt le, de akkor még csak egy ideiglenes leszállóhely volt számára kijelölve. Ezt a leszállóhelyet még majdnem 50 évig használták ha szükség volt rá, azonban a királyi család megelégelte, hogy a leszálló gépek rendszeresen tönkre tették a kert füvét, így 2000-ben végre egy hivatalos leszálló helyet alakítottak ki nekik.

alt

Élet és halál a palotában
A mai napig egyetlen uralkodó született csak a palotában aki azután ott is halt meg, ő VII. Edward volt, bár II. Erzsébet két fiának, Charles-nek és Andrew-nak is a palota falai között adott életet.

alt
VII. Edward király

Átépítések
A Buckingham Palota helyén álló eredeti házat Buckingham hercege építette 1703-ban, tőle származik az épület neve is. Később tőle vásárolta meg III. György király, felesége Charlotte számára így az épület a Királyné Háza (Queen's House) lett, ahol a királynak tizenöt gyermeke született. A házat többször átépítették, bővítették a királyi igényeknek megfelelően. Viktoria királynő volt azonban az első uralkodó, aki életvitelszerűen költözött be a palotába, így 1837-ben hivatalosan is királyi rezidencia lett az épület. Nemsokára kiderült, hogy újabb munkálatok elé néznek, hiszen kicsinek bizonyult a ház az uralkodónak, és bár a munkálatok 1847-ben befejeződtek, kiderült, hogy az építész nem vette figyelembe az angol éghajlatot és puha francia követ használt. Emiatt hamarosan újra renoválásra szorult az épület, így végül 1913-ban fejeződött be végül a felújítás, jóval ellenállóbb portlandi köveket használva.

alt
Buckingham Palace, 1775

A palota kutyái
Azt mindannyian tudjuk, hogy a királynő szereti az állatokat, a kutyák közül pedig elsősorban a corgi fajtáért rajong. A királyi kutyusoknak korlátlan hozzáférésük van a királyi rezidencia bármely részéhez ám nem feltétlenül szobatiszták így a ’balesetek’ nyomainak eltüntetéséhez mindig kéznél van egy kis szódavíz és törlőpapír.

alt

Az erkély
A világszerte híres erkély a királyi család számos tagjának biztosított már különleges helyszínt, számos alkalommal. Az erkélyen való megjelenés szokása magától Victoria királynőtől származik aki 1851-ben innen jelentette be a Hyde Parkban megrendezett Világkiállítás megnyitását.

alt

Marble Arch és a Buckingham palota kapcsolata
Újra Victoria királynőhöz kell visszatérnünk, ugyanis ő volt az aki világossá tette, hogy sem a palota sem annak bejárata nem elég nagy ahhoz, hogy a hivatalos látogatókat fogadhasson, így az átépítések alkalmával újra tervezték a palota bejáratát (abban a formában ahogyan ma is láthatjuk) a régi márvány bejáratot pedig a mai Marble Arch nevű térre költöztették (innen kapta a nevét a tér).

alt