A brit uralkodó hattyúi

A brit uralkodó hattyúi

Londonban a szabadparkokban, ahol van némi háborítatlan vízfelület, viszonylag gyakran találkozni hattyúkkal. A városi legenda pedig úgy tartja, hogy bizony a legtöbb az uralkodó saját tulajdonát képezik. Na de hogyan lehetséges ez?

by Anthony from Pexels

A hattyúk a madárvilág óriásai közé tartoznak, hosszú kecses nyakukról és erőteljes felépítésükről könnyen felismerni őket. Nem csoda, ha a görög mitológiában Zeusz hattyú alakját vette fel, amikor fejébe vette, hogy elcsábítja Léda királynét.  

A legendák szerint minden brit földön található hattyú a mindenkori uralkodó tulajdonát képezi, azonban a valóságban ez nem teljesen így van. Hogy egészen pontosak legyünk, az uralkodó rendelkezik az összes jelöltlen bütykös hattyúval az Egyesült Királyság nyílt vizein, de valójában csak azokra tart igényt, amelyek a Temze folyó bizonyos szakaszain és mellékfolyóin úszkálnak, elsősorban Windsor környékén.

A többi hattyú a 15. századi hagyomány szerint egyenlő arányban oszlik meg két ma is működő középkori céh között, ezek a Vintners' Company (borkereskedők) és a Dyers' Company (festőgyártók), de ezeket ellenőrzéskor gyűrűvel látják el.

by Anthony from Pexels

A királyi udvartartáson kívül elég keveseknek van joguk az országban hattyúra vadászni avagy jelöletlen hattyút fogyasztani. Ezek közé a kevesek közé tartozik a cambridge-i St. John egyetem, bár a szabályozás eredete már nem fellelhető. Az egyetem Temze folyó melletti fala a mai napig tele van hattyúcsapdákkal, bár ezeket már régóta nem használják és a feljegyzések szerint valamikor 1896-ban fogyasztottak itt utoljára hattyút.

by D N on Unsplash

Na de mit is érdemes tudni a bütykös hattyúról (Cygnus olor)?
Eredetüket tekintve Eurázsia és szezonálisan Afrika részein őshonosok, tolluk fehér, csőrük narancssárga a többi hattyúfajhoz képest viszonylag csendesek. A "hattyúdal" kifejezés pedig onnan származhat, hogy állítólag haláluk előtt ezek a madarak jóval hangosabbá válnak.

Ahhoz hogy az uralkodó hattyúi mindenkor rendben legyenek, szükség van valakire akinek a feladata az állatok felügyelete és létezik is ez a poszt a királyi udvarban, úgy hívják, hogy Warden of the Swans and Marker of the Swans (azaz A hattyúk gondnoka és jelölője).

A hattyúszámlálás egy öt napos, július harmadik hetében évente ismétlődő rituálé, amelynek során a Temze folyó alsó részén az összes bütykös hattyút összegyűjtik, egy részüket meggyűrűzik, egészségüket ellenőrzik majd elengedik őket.

A hattyú ma már védett állat az Egyesült Királyságban, megölése, netán elfogyasztása bűncselekménynek számít.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Pixabay

Read more