A brit uralkodó hattyúi

A brit uralkodó hattyúi

Londonban a szabadparkokban, ahol van némi háborítatlan vízfelület, viszonylag gyakran találkozni hattyúkkal. A városi legenda pedig úgy tartja, hogy bizony mind az uralkodó saját tulajdonát képezik. Na de hogyan lehetséges ez?

by Anthony from Pexels

A hattyúk a madárvilág óriásai közé tartoznak, hosszú kecses nyakukról és erőteljes felépítésükről könnyen felismerni őket. Nem csoda, ha a görög mitológiában Zeusz hattyú alakját vette fel, amikor fejébe vette, hogy elcsábítja Léda királynét.  

A legendák szerint minden brit földön található hattyú a mindenkori uralkodó tulajdonát képezi, azonban a valóságban ez nem teljesen így van. Hogy egészen pontosak legyünk, az uralkodó rendelkezik az összes jelöltlen bütykös hattyúval az Egyesült Királyság nyílt vizein, de valójában csak azokra tart igényt, amelyek a Temze folyó bizonyos szakaszain és mellékfolyóin úszkálnak, elsősorban Windsor környékén.

by Anthony from Pexels

A királyi udvartartáson kívül elég keveseknek van joguk az országban hattyúra vadászni avagy jelöletlen hattyút fogyasztani. Ezek közé a kevesek közé tartozik a cambridge-i St. John egyetem, bár a szabályozás eredete már nem fellelhető. Az egyetem Temze folyó melletti fala a mai napig tele van hattyúcsapdákkal, bár ezeket már régóta nem használják és a feljegyzések szerint valamikor 1896-ban fogyasztottak itt utoljára hattyút.

by D N on Unsplash

Na de mit is érdemes tudni a bütykös hattyúról (Cygnus olor)?
Eredetüket tekintve Eurázsia és szezonálisan Afrika részein őshonosok, tolluk fehér, csőrük narancssárga a többi hattyúfajhoz képest viszonylag csendesek. A "hattyúdal" kifejezés pedig onnan származhat, hogy állítólag haláluk előtt ezek a madarak jóval hangosabbá válnak.

Ahhoz hogy az uralkodó hattyúi mindenkor rendben legyenek, szükség van valakire akinek a feladata az állatok felügyelete és létezik is ez a poszt a királyi udvarban, úgy hívják, hogy Warden of the Swans and Marker of the Swans (azaz A hattyúk gondnoka és jelölője).

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota

cover: by Pixabay