A "korona ékszer" név valójában csak fedőneve egy olyan műgyűjteménynek melyeket királyok és királynők használnak koronázásokkor és más különleges eseményeken. A gyűjtemény - amely ma a Tower of Londonban található - mindent tartalmaz a gigantikus gyémántoktól a kardokon át egy ékszerekkel kirakott sószóróig.

Évszázadokon keresztül a korona ékszereket a Westminster-apátságban tartották, azonban mikor 1649-ben az angol polgári forradalom eltörölte a monarchiát és kikiáltották a köztársaságot, a felbecsülhetetlen értékű királyi ékszereket feldarabolták és a köveket egyenként kínálták licitre, de voltak tárgyak melyeket egyszerűen csak beolvasztottak és érméket készítettek belőlük.
12 év köztársaság után azonban a monarchia újra helyreállt így szükség volt újabb koronázó ékszerekre tehát egy teljesen új szettet készítettek II. Károly király számára. A mai ékszergyűjtemény nagy része így az 1661-es koronázódásból származik, de azóta természetesen került hozzá sok más kincs is.

A korona ékszerek legcsillogóbb darabjait nézzük meg egy kicsit közelebbről is.

Szent Edward korona - ez az, amelyet jelen korban is koronázásra használnak a britek, ez volt az a korona melyet II. Károlynak készítettek 1661-ben. Évszázadokon át a korona nem rendelkezett állandó ékszerekkel, fontos ünnepekhez a királyi család csak kölcsönvette őket és csak átmenetileg illesztették őket a korona alapjához. Később 2,868 állandó gyémánttal díszítették majd 1937-ben fel is kellett újítani, mivel a keret elgyengült a sok drágakő súlya alatt.

alt

Az Indiai Birodalmi Korona - Speciálisan V. György király 1911-es indiai látogatására készítették, ugyanis ekkor India még brit fennhatóság alatt állt, és Györgyöt a gyarmatokon császárrá tervezték koronázni. Az akkori törvények szerint a már meglévő korona ékszereket nem vihették ki az országból így a megoldás az lett, hogy végül új koronát készítettek 6000 gyémánttal.

alt

Az Anyakirálynő koronája - azaz a II. Erzsébet édesanyja által viselt korona, közepén üldögél az igen ellentmondásos Koh-i-noor gyémánt. Egyesek azt mondják, hogy ellopták Indiából ahol eredetileg találták, míg mások azt mondják, hogy azt India 1849-ben adományozta Nagy-Britanniának.

alt

Victoria királynő koronája - özvegységében ő csak egy igen aprócska koronát viselt ha szükség volt rá, ugyanis férje Albert halála után olyan mély gyászba borult, hogy egész hátralevő életében csak fekete ruhákban járt.

alt

Az országalma - amely II. Erzsébet koronázásának ideje készült el, gyakorlatilag egy korábbi, elveszett darab másolata.

alt

A jogar - melyet szintén a koronázási szertartásokon használnak, egy igen értékes kővel büszkélkedhet, a végén az az átlátsó tiszta kő nem más mint az Afrikai Csillag, avagy a világ legnagyobb átltszó gyémántja. De ha az óriási gyémánt nem elég, akkor a jogaron számos rubin, smaragd és zafír is található.

alt