A londoni emberek az 1700-as években sem igen unatkoztak, elég sokrétű szórakozásban lehetett részük, még akkor is ha ezt a mi internettel átszőtt világunkból már sokszor nehéz elképzelni.

Ezek közé a - ma már kegyetlennek tűnő - szórakozások közé tartozott a Londonban rendszeresen megrendezésre kerülő kakasviadal. Ennek emlékeit egyébként ma is megtalálhatjuk, ugyanis Londonban rengeteg ’beszédes’ utca név van, azaz sokszor maga a név elárulja miféle üzletek vagy tevékenységek települtek egy-egy környékre.

alt

Nincs ez másként a Westminster városrészben található Birdcage Walk (azaz Kalitka sétány) esetén sem. Vele párhuzamosan fut az Old Queen Street, a két utca közötti területen pedig a régi korok kakas viadal ringje volt megtalálható, melynek hivatalos neve Royal Cockpits volt. A viadal helyszíne környékére betelepült az ezt kiszolgáló ipar is, ugyanis itt volt a harci kakasok legismertebb tenyésztő és kiképző központja is.

alt

A kegyetlen játék akkoriban általában az egyik kakas halálával végződött akit valószínűleg utána el is fogyasztottak, de erről teljesen megbízható forrás nem áll a rendelkezésemre.

alt

Egyébként a kakasviadal akkoriban olyannyira kedvelt és népszerű játék volt, hogy adott még a városnak más utca neveket is, pl. Cock Lane (cock a kakas angol neve) vagy a Cockspur street (azaz kakas-sarkantyú utca).

alt

Érdekes adalék és egy kicsi áthallás is, hogy abban az időben a prostitúció nem volt engedélyezett a városban, azonban bizonyos részein szemet húnytak fölötte. Így eshetett meg, hogy a City of London területén a Cock Lane volt az egyetlen olyan közterület ahol a lányok szabadon árulhatták bájaikat, azonban ha valaki némileg szabadabb élményre vágyott, akkor a Southwark városrészt kereste fel, azon belül is az úgynevezett ’stewhouse’-t, melyekről később írok majd egy külön bejegyzést. ;)